Gemeente Enschede

Wethouder Helder en 100 kinderen openen Jeugd 4-daagse

Week staat in teken van klimaat en energie

De Jeugd-4-daagse is een week waarin de gemeente in gesprek gaat met haar jeugd (0-23 jaar) over een gekozen thema. Van 17 tot 20 maart wordt voor de tweede keer deze speciale jeugdweek georganiseerd.

Vorig jaar was de Jeugd-4-daagse al succesvol en vanaf maandag 17 maart wordt hieraan een vervolg gegeven. Enschede wil zich als stad regionaal en landelijk op de kaart zetten, en de Jeugd-4-daagse geeft ons de kans om aan de verschillende leeftijdsgroepen jongeren haar diversiteit en betrokkenheid te tonen.

De doelen van de Jeugd-4-daagse 2008 zijn:
o Kenbaar maken dat we de jeugd in de stad belangrijk vinden o Jeugd laten meedenken over klimaataanpak en energiebesparing o Vormgeving aan jongerenparticipatie

Thema Jeugd-4-daagse 2008: Energie en klimaat
Dit jaar is gekozen voor het inhoudelijke thema duurzaamheid. In het collegeakkoord 2006-2010 `Duurzaam Versterken, Krachtig Verbinden' heeft het college aangegeven een stedelijke samenleving te willen die sterker wordt, sociale samenhang behoudt en zich duurzaam ontwikkelt in het gebruik van energie en het benutten van onze mooie groene ruimten in en om de stad. Daarmee is dit collegeakkoord de aanzet tot het Enschedese antwoord op de behoefte aan een meer duurzame samenleving. Duurzaam betekent in Enschede dat we bij gebruik, behoud en beheer van natuurlijke grondstoffen rekening houden met toekomstige generaties. Enschede moet een klimaatneutrale stad worden voor al haar bewoners.

Om Enschede klimaatneutraal te maken is een verandering in denken en doen noodzakelijk van alle burgers, bedrijven en instellingen. Zo'n verandering bereik je als gemeente niet alleen. Partners in de stad moeten daarbij betrokken worden door met hen te praten en hen mee te laten denken. Bij de jongeren beginnen, met het motto: Een beter milieu in Enschede: stop daar je energie in! Deze week zullen de kleuters, kinderen en jongeren door middel van onder andere een Jongerendebat, voorstellingen en presentaties van energiebesparingsplannen.

Inlichtingen voor de pers: Als bijlage: een beknopt programma van de Jeugd-4-daagse

Bijlage(n)

Open Programma_Jeugd_4daagse__2_.doc in nieuw window Programma_Jeugd_4daagse__2_.doc

13 maart 2008