KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

13-3-2008

Nederlandse Olympische zeilers in Sofia Cup Palma de Mallorca

Van 17 tot 21 maart wordt in de baai van Palma de Mallorca, Spanje de 39ste Prinses Sofia Cup gevaren. Topzeilers uit 48 landen zijn vertegenwoordigd, waaronder een groot deel van de Delta Lloyd
Kernploeg. De zeilers uit deze kernploeg zijn allemaal al zeker van deelname aan de Olympische Spelen.

Daarnaast verschijnen ook andere Nederlandse zeilers aan de start. Voor de windsurfers is dit toernooi aangewezen als een evenement dat meetelt in de nationale selectie voor de Olympische Spelen. Deze nationale selectie is alleen relevant indien meerdere zeilers per klasse ook nog, later dit jaar, een volledige nominatie weten te realiseren.

Delta Loyd Kernploeg
Bij de vrouwen in de 470 klasse hebben Lobke Berkhout en Marcelien de Koning zich als team al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in China. De drievoudig wereldkampioenen grepen dit jaar op het WK in Melbourne met een vierde plaats net naast de prijzen en willen zich graag revancheren in hun nieuwe, innovatieve, speciaal voor China ontwikkelde boot.

Sven en Kalle Coster, die samen in de 470 klasse bij de mannen uitkomen, zijn ook al zeker van een ticket naar China. Ze hebben dit jaar nog geen podiumplaats weten te bemachtigen, maar hebben wel vormbehoud getoond tijdens het WK in Melbourne.

Pieter-Jan Postma is in de Finn klasse ook al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Op het WK Finn 2008 in Melbourne greep Postma, door een valse start in de Medal race, net naast het eremetaal. Genoeg reden om zich weer te willen bewijzen in Spanje.

De negen Nederlandse Yngling zeilsters doen niet mee aan dit Spaanse evenement omdat ze zich voorbereiden op het EK Yngling dat begin april in Blanes, Spanje wordt gehouden. Dit Nederlandse Ynglingteam is al wel in bezit van het felbegeerde ticket voor China. Coach Maurice Paardenkooper zal later dit jaar beslissen welke drie zeilsters, uit het team van negen, naar China gaat om Nederland te vertegenwoordigen.

Team Zwitserleven
Mitch Booth en Pim Nieuwenhuizen werden zesde op de recent gezeilde Wereldkampioenschappen in de Tornadoklasse. Daarmee toonden de catamaranzeilers vormbehoud. Vorig jaar werd dit duo nog derde op de wereldkampioenschappen 2007 in deze klasse. Met deze resultaten is dit team zeker van deelname aan de Olympische Spelen in de Tornado klasse.

Overige Nederlandse zeilers
Bij het windsurfen in de RS:X klasse maken Casper Bouman en Dorian van Rijselberghe beide afzonderlijk nog een kans om een ticket voor China te veroveren. Bouman, die nog wereldkampioen werd in 2006, maakt sinds februari 2008 geen deel meer uit van de Delta Lloyd Kernploeg.

Nederland is als land al gekwalificeerd in deze klasse, maar beide windsurfers zijn nog niet genomineerd. Dat kan nog op vier momenten: Semaine Olympique Hyeres in april, het EK in Brest in mei, Delta Lloyd Regatta te Medemblik in mei en tijdens de Kieler Woche in juni.

Indien beide surfers in staat zijn een nominatie te realiseren is de Sofia Cup aangewezen als een van de twee nationale
selectie-evenementen.

In de Laserklasse maakt Rutger van Schaardenburg de meeste kans zich voor China te kwalificeren. In de Laser Radiaal (alleen voor vrouwen) heeft Gea Jutjens de beste papieren op het moment. Beiden hebben een halve nominatie op zak. Er is voor deze twee zeilers in Spanje geen kans om een nominatie te verdienen, maar dat kan wel weer in Hyeres (FRA), Delta Lloyd Regatta in Medemblik, Kieler Woche in Duitsland en het EK in Nieuwpoort Belgie in juli. De Sofia Cup is in deze klasse ook niet aangewezen als nationale selectie.

Foto: Delta Lloyd Kernploeg/Richard Langdon