Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 14 maart 2008

Kenmerk

Als u uw troep op straat smijt, bent u een hoop geld kwijt!
Onder die titel houdt de gemeente Amsterdam van 17 tot en met 22 maart een handhavingactie tegen zwerfafval.

In de hele stad controleren handhavers in deze actieweek extra intensief of bewoners en bezoekers hun afval in een afvalbak gooien en hun huisvuil op de juiste manier aanbieden. Als u bijvoorbeeld een leeg blikje of een patatzakje op de grond gooit, kost dat u een forse boete. Het kost u ook veel geld als u uw huisvuil niet in de ondergrondse container gooit of op straat zet op de tijden dat het niet mag. De controles worden uitgevoerd door handhavers in uniform en door handhavers in burger.

Rotzooi op straat, in de parken of in het water is een bekend verschijnsel. Winkelgebieden zijn vaak bezaaid met etensresten en verpakkingmateriaal uit winkels. Veel parken lijken na een zomerse dag vaak op een mini vuilnisbelt. Ook in de buurt van scholen en stations is het vaak een bende. In woongebieden zie je vaak vuilniszakken staan op de dagen dat er geen vuil wordt ingezameld. Hoe langer de vuilniszakken buiten staan, hoe meer kans er is dat de vuilniszakken kapot gaan en het afval op straat komt te liggen.

Al jaren staat afval en zwerfvuil in de openbare ruimte bovenaan in de lijst van kleine ergernissen. Amsterdammers en bezoekers vinden dat de straten en pleinen in de stad vies zijn. Tegelijkertijd voelt kennelijk een deel van de Amsterdammers en bezoekers zich niet verantwoordelijk voor hun eigen vervuilende gedrag. Vandaar deze zwerfvuilcampagne, die door alle stadsdelen van de stad wordt onderschreven.

Na deze actieweek zullen de handhavingsactiviteiten onaangekondigd worden voortgezet en zullen vervuilers blijvend worden beboet. Net zo lang totdat de vervuilers gaan beseffen dat het `normaal' is om je aan de regels te houden en je omgeving schoon te houden. Op die manier werkt iedereen mee aan een leefbare stad.