Gemeente Arnhem

Raad gaat besluiten over voortbestaan Vitesse (14-12-08) Voorstel B en W: akkoord onder dwang aanvaarden, anders verdwijnt Vitesse

De gemeenteraad van Arnhem besluit maandag 17 maart in een extra vergadering
(19.00 uur) over de toekomst van Vitesse door wel of niet in te stemmen met een voorwaardelijke overeenkomst.
Burgemeester en wethouders stellen voor om dat wel te doen, maar onder dwang.
De raad heeft de keuze om het voorwaardelijke akkoord tussen B&W, de bewindvoerders en Vitesse te aanvaarden, waardoor Vitesse blijft bestaan, óf om dat niet te doen, waarna Vitesse failliet gaat. In dit geval verliest Arnhem Vitesse en de gemeente al het geld dat zij in de club heeft gestoken. In het voorwaardelijke akkoord krijgt de gemeente nog circa 880.000 euro vergoed. Burgemeester en wethouders zouden de maatschappelijke en economische gevolgen van het verdwijnen van Vitesse een te zwaar verlies voor de stad vinden. Zij stellen de raad voor om geen verzet te plegen tegen het voorliggende akkoord.

De gemeente heeft er de afgelopen maanden alles aan gedaan om Vitesse te houden aan de gemaakte afspraken en aan haar financiële verplichtingen tegenover de gemeente. Burgemeester en wethouders stemmen niet vrijwillig, maar noodgedwongen in met het slikken of stikken-voorstel.

Het faillissement van Vitesse zou betekenen, dat de betaald voetbalclub haar licentie verliest, dat de spelers vertrekken en het betaald voetbal uit Arnhem verdwijnt. Het imago van Arnhem lijdt daardoor schade. B en W beschouwen Vitesse als een belangrijke voorziening en een bindend element voor de stad Arnhem: voor de grote schare supporters en voor het bedrijfsleven, dat een groot relatienetwerk (businessclub) bij de club heeft. De club zet zich maatschappelijk in voor de opvang en begeleiding van jongeren. De werkgelegenheid, de exploitatie van het multifunctionele stadion Gelredome en de ontwikkeling van het gebied Centrum-Zuid zijn gebaat bij het voortbestaan van Vitesse. Op al die gebieden heeft het verdwijnen van de club negatieve gevolgen.

De toekomst van Vitesse heeft eerder op het spel gestaan. In 2003 heeft de gemeente Arnhem een reddingsplan uitgevoerd voor de club én voor het stadion. Vitesse heeft toen een miljoenenlening van de gemeente ontvangen plus een bedrag voor skyboxen, en de huurprijs voor het stadion is gehalveerd. Daarbij hebben de club en de gemeente afspraken met elkaar gemaakt. In september 2007 staakte Vitesse de afbetaling van de lening. Tot aan dat moment was Vitesse bij met betalen.
Eind december kwam de club met een vrijwillig saneringsplan voor haar grote schuldenlast, waarbij de gemeente het grootste deel van de schuld zou moeten kwijtschelden. Club en gemeente zijn er in overleg met elkaar niet in geslaagd een andere oplossing te vinden, die voor beide aanvaardbaar is. Struikelblok was, dat de gemeente vasthield aan haar pandrecht volgens het reddingsplan 2003: het recht om een claim te leggen op inkomsten van Vitesse zoals de tv-gelden, als de club nalatig was met betalen. Vitesse bestreed het pandrecht. Op 19 februari heeft het college nee gezegd tegen het vrijwillige akkoord. Vitesse heeft 3 maart uitstel van betaling aangevraagd.

Op 20 maart moeten de aangestelde bewindvoerders hun rapport inleveren bij de rechter-commissaris. Zonder het nu voorliggende akkoord komt Vitesse onherroepelijk in een situatie van faillissement. Daarom is een raadsuitspraak op 17 maart onontkoombaar.

Voorwaardelijk akkoord
De vaststellingsovereenkomst houdt in dat Vitesse aan de gemeente (afgerond) bijna zes ton betaalt volgens het schuldsaneringsvoorstel, ruim twee ton boete (als gevolg van het reddingsplan 2003) over het geïnvesteerde bedrag in de skyboxen, en ca 87.000 euro uit het pandrecht op de tv-rechten.
Vitesse en de gemeente zijn het niet met elkaar eens over het zogenoemde pandrecht. In het reddingsplan 2003 is opgenomen, dat de gemeente diverse inkomsten van Vitesse kan claimen, als de club haar financiële verplichtingen niet zou nakomen. Sinds vorig jaar september betaalt Vitesse de lening niet meer af. Na de club volgens de gemeentelijke, zorgvuldige werkwijze de kans te hebben geboden om alsnog te betalen, heeft de gemeente begin dit jaar bij Eredivisie CV de uitkering van tv-gelden opgeëist.
Die bedroeg op dat moment circa 87.000 euro.
De gemeente en Vitesse leggen hun geschil over het pandrecht niét voor aan de rechter bij het definitief aanvaarden overeenkomst. De tijd dringt zó, dat een gerechtelijke procedure te lang zou duren omdat in dat geval Vitesse failliet zou gaan..
B&W hebben, onder het voorbehoud van instemming door de raad, ingestemd met het voorliggende akkoord. De raad is maandagavond 17 maart nu aan zet.

Financiële gevolgen
Instemmen met het voorliggende akkoord heeft tot gevolg dat de gemeente Arnhem ca 12 miljoen geïnvesteerd geld in Vitesse kwijt is, op de niet onbelangrijke vergoeding van 880.000 euro na. De financiële gevolgen worden in dat geval opgevangen binnen de gemeentelijke jaarrekening 2007: de gemeente zet de risicoreserve voor Vitesse-Gelredome in waarna een verlies resteert van ca negen miljoen euro, exclusief de 880.000 euro vergoeding.
Als gevolg van deze operatie hoeft de gemeente geen projecten uit te stellen en de OZB niet te verhogen.

Bijgaand ontvangt u het raadsvoorstel en de stukken van de bewindvoerders.
Vooruitlopend op de behandeling in de raad verstrekken burgemeester en wethouders géén nadere informatie.