Gemeente Vlaardingen


Fanatiek oefenen voor het knikkeren

14 maart 2008

Op Koninginnedag staat de finale op het programma van het eerste Vlaardingse knikkerkampioenschap. In de aanloop naar 30 april wordt er door de leerlingen van de Vlaardingse basisscholen flink geoefend op dit al oude spel.

´Het knikkeren is nog heel populair bij de schooljeugd´, zegt Mirjam Tol van jongerenorganisatie Tante Yo, die zorgt voor de organisatie van de trainingsronden bij de scholen. ´Het is ook niet meer zoals vroeger gebruikelijk was dat er alleen maar in een putje werd geknikkerd. Wij hebben een heel parcours opgebouwd met knikkerbanen met diverse hindernissen´, aldus Mirjam Tol enthousiast bij de start in de Babberspolder, waar de leerlingen van Ambacht, Prisma, Jenaplan, Palet Oost en Mozaïek al volop konden oefenen. Mirjam Tol weet natuurlijk ook, dat veel leerlingen te weinig bewegen. ´Via het knikkeren proberen wij daar wat aan te doen. Het knikkeren leent zich daar uitstekend voor´.

Anita van Leeuwen aan het oefenen voor de knikkerkampioenschappen.

Ook Anita van Leeuwen uit groep zes van het Mozaïek is gegrepen door het knikkeren. ´Ik wist niet dat het spel zo leuk is, zeker met al die hindernissen op die knikkerbanen. Het is nog best moeilijk om alle opdrachten met de knikkers uit te voeren´, is haar relaas. ´Wij knikkeren nu ook gewoon op het schoolplein en dat gaat erg fanatiek´. Na de oefenronden staat op Koninginnedag de finale op het programma, waar alle leerlingen van de Vlaardingse basisscholen aan mee kunnen doen.