AutoRai

Tentoonstelling Onze Autoâs: Rijden door de Tijd

(3/17/2008)
Tien van de belangrijkste autoâs uit ons verleden zijn te bewonderen op de tentoonstelling Onze Autoâs die komende zomer te zien is in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Autoâs die het straatbeeld veranderd hebben, die iedereen kent en die we in de loop der tijd als onze autoâs zijn gaan beschouwen. Denk daarbij aan de Citroën Deux Chevaux, de Kever, de Daf en de Fiat 500.

In de tentoonstelling zijn ze niet alleen te zien, maar wordt ook duidelijk waarom juist deze autoâs iconen geworden zijn. Dat Onze Autoâs plaatsvindt in de stad die deze iconen wil gaan weren, maakt het extra spannend.

Onze Autoâs gaat over de tijd dat de auto onze beste vriend was. Nog altijd hebben de meeste mensen een bijzondere relatie met hun auto. Niet voor niets is de bijnaam van de auto âde heilige koeâ. Maar waar de auto vroeger hét symbool van vooruitgang en optimisme was, is het nu slechts een statussymbool, een nuttig gebruiksartikel en voor sommigen zelfs een noodzakelijk kwaad. Onze Autoâs laat de bezoeker nog één keer dat optimistische, positieve gevoel van weleer beleven. Met de autoâs die er echt toe doen, filmbeelden, anekdotes en bijzonder fotomateriaal. Bezoekers stappen een andere wereld binnen die ze nog kennen van hun jeugd, of via hun ouders en grootouders.

Onze Autoâs maakt duidelijk dat de auto meer is dan alleen een vervoermiddel. De tien iconen staan voor allerlei leefwerelden en een grote cultuurhistorie. Ze zijn voor veel mensen direct verbonden met hun leven. Onze Autoâs is dan ook een feest van herkenning. âJuist in een tijd dat autoâs negatieve associaties oproepen is het goed ons te realiseren dat de auto ons veel vooruitgang en plezier heeft gebracht,â aldus Melcher de Wind, directeur van Local World, het bureau dat de tentoonstelling organiseert.

De tien iconen die getoond worden zijn de Volkswagen Kever, de Daf, de Citroën DS en Deux Chevaux, de Jeep, de Mini, de Fiat 500, de Mercedes 220 âHeckflosseâ, de Porsche 911 en als ultieme droomauto de Ferrari 250. De Nuna 4, de door studenten van TU-Delft ontwikkelde solar-wagen, is aanwezig als symbool van de toekomst van mobiliteit en de Nederlandse inbreng daarbij.

Rondom de tentoonstelling is een programma samengesteld met diverse evenementen, waaronder speciale dagen georganiseerd voor autoclubs en lezingen.

Achter de tentoonstelling staat een ervaren team van autokenners, zoals de journalisten Bas van Putten en Wim Oude Weernink. Op het cv van de organisatoren staan tentoonstellingen als Rembrandt, All His Paintings, Reclamehelden en Citroën, 75 jaar toekomst.

Onze Autoâs is van 5 juli tot 7 september te zien in de Beurs van Berlage te Amsterdam.