Gemeente Gouda


Inspraak bestemmingsplan Westergouwe voor de zomer (14-3-2008)

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft op 11 maart 2008 het ontwerpbestemmingsplan Westergouwe besproken. De volgende stap die het college op korte termijn verwacht te zetten is het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met private partijen. Na akkoord van de gemeenteraad op deze samenwerkingsovereenkomst wordt het ontwerpbestemmingsplan vrijgegeven voor inspraak. In de planning vindt dit nog plaats voor de zomer 2008.

De gemeente Gouda moet een bestemmingsplan maken voor het plangebied Westergouwe. Westergouwe is het gebied ten westen van Gouda dat geografisch onderdeel uitmaakt van de Zuidplaspolder, maar qua planontwikkeling hierop vooruitloopt. Als de gemeente samen met een projectontwikkelaar ergens iets wil gaan ontwikkelingen dan moet dit eerst in een bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt. Een bestemmingsplan zegt iets over het gebruik van de grond en de opstallen en het bepaalt de bouwmogelijkheden van de grond. Een bestemmingsplan is het ruimtelijke plan dat juridisch bindend is voor iedereen, dus voor burgers, bedrijven, instellingen en overheden.

Het bestemmingsplan Westergouwe betreft zowel grondgebied van Gouda als van Moordrecht en is in nauwe samenspraak opgesteld. De gemeente Gouda en Moordrecht stellen het bestemmingsplan echter uitsluitend voor eigen grondgebied vast.

Globale bestemmingen

Op 30 september 2004 heeft de minister van VROM besloten dat Westergouwe met grote voortvarendheid moet worden gerealiseerd. In maart 2005 is de basis gelegd in een Masterplan Westergouwe. Het voorontwerpbestemmingsplan heeft in juni 2006 tezamen met de Milieueffectrapportage 2e fase ter visie gelegen. Het college heeft de inspraaknotitie hierop in juni 2007 vastgesteld.

Het ontwerpbestemmingsplan dat over enige tijd ter visie wordt gelegd, is geen gedetailleerd plan, maar vermeldt grotendeels globale bestemmingen die nog nader moeten worden uitgewerkt. Door deze aanpak kan worden ingespeeld op maatschappelijke ontwikkelingen en vraaggericht bouwen in de (nabije) toekomst. Wel is er voor gekozen de ruimtelijke hoofdstructuur gedetailleerd vast te leggen, zodat het beoogde eindbeeld van de wijk wordt veiliggesteld.

`Wijk in de polder'

De gemeente Gouda heeft de ambitie om in Westergouwe een duurzame en echt Goudse wijk te ontwikkelen waarin het goed toeven is voor jong en oud en waar een breed scala aan maatschappelijke voorzieningen wordt gerealiseerd. In het gebied worden in vijf opeenvolgende fasen 3.462 tot 4.000 woningen gerealiseerd, verdeeld over vijf verschillende woonmilieus. Westergouwe wordt een `wijk in de polder' waar men zich zowel dicht bij de stad voelt als in de polder.

Aan de noordwestzijde van Westergouwe is het woonmilieu Grachten waar een moderne versie van de Goudse grachten zullen worden gerealiseerd. Centraal in de wijk wordt een centrumgebied gerealiseerd waar commerciële voorzieningen en woningen worden gecombineerd. In het oostelijk deel van Westergouwe komt het woonmilieu Bolwerk. Daaraan grenzend is een waterrijk gebied met zogenaamde waterwoningen. Deze woningen zullen niet letterlijk drijven, maar krijgen wel een vergelijkbare uitstraling. Tussen Grachten en Bolwerk wordt het deelgebied `Tuinen" ontwikkeld. Hier worden overwegend ruime rijwoningen en 2-1 kap woningen met, zoals de naam al doet vermoeden, tuinen gerealiseerd. Aan de zuidzijde van de wijk wordt tenslotte het woonmilieu Landelijk wonen gerealiseerd waar zich overwegend vrijstaande woningen bevinden evenals een flink aantal "vrije kavels" die binnen een beperkt aantal randvoorwaarden, naar eigen inzicht door particulieren bebouwd kunnen worden

De ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan wordt aangekondigd op de gemeentepagina in de Goudse Post en de Moordrechtse Koerier.