Gemeente Alkemade


Fotowedstrijd Landschapsontwikkelingsplan Rijn- en Veenstreek

17-03-2008

De gemeenten Alkemade, Alphen aan de Rijn, Jacobswoude, Nieuwkoop en Rijnwoude hebben besloten samen een Landschapsontwikkelingsplan op te stellen. Zij hebben hiervoor bureau Brons en partners landschapsarchitecten aangetrokken, het Rijnstreekberaad fungeert bij het opstelllen van dt plan als coördinerend orgaan. Omdat de wensen van bewoners en gebruikers van het plangebied een belangrijjke input leveren, wordt er een fotowedstrijd georganiseerd. Bewoners en gebruikers kunnen op deze manier aangeven welke onderdelen van het landschap zij waarderen en welke juist niet.

Wat willen de gemeenten met dit plan bereiken?
Het belangrijkste doel van het landschapsontwikkelingsplan is het stimuleren van particulieren, instanties en gemeenten om initiatieven te nemen voor landschaps- en natuurontwikkeling in het buitengebied. Het behoud van het open agrarische landschap en ook de aanwezige landschapskwaliteiten staan onder druk door de functieveranderingen in en om het gebied.

Belangrijke vragen bij het opstellen van het plan zijn:
1. Hoe geven we invulling aan de spanning tussen het open houden van het (veenweide) landschap en de eisen die de agrarische sector stelt om duurzaam te kunnen blijven functioneren? 2. Hoe krijgen we een goede inrichting van de overgangszone tussen dorp en buitengebied? Met het plan willen we voorstellen aandragen voor een kwalitatief aantrekkelijk en samenhangend buitengebied als leefomgeving. 3. Hoe kunnen kleinschalige recreatieve functies worden afgestemd op de agrarische en natuurfuncties in het gebied?

Voor bestaande situaties kan het plan als inspiratiebron dienen, bijvoorbeeld bij de inrichting van streekeigen erven of streekeigen landschapselementen. Voor nieuwe ontwikkelingen draagt het plan landschappelijke randvoorwaarden aan, zodat deze ontwikkelingen bijdragen aan de gewenste ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied. In het plan wordt de nadruk gelegd op het formuleren en voorbereiden van uitvoeringsprojecten.

De wensen van bewoners en gebruikers van het plangebied vormen een belangrijke input bij de visievorming en de selectie van de uitvoeringsprojecten. Wij vragen u daarom deel te nemen aan een fotowedstrijd en zo aan ons te tonen, wat in uw ogen landschapskwaliteit is en wat niet. Voor de zomer van 2008 worden deze foto's tentoongesteld in de vijf gemeenten en hieraan gekoppeld organiseren wij een informatiebijeenkomst over het landschapsontwikkelingsplan. Meer informatie over het plan kunt u vinden op de website www.bronsenpartners.nl, onder het project LOP Rijn- en Veenstreek. Op deze website worden de contactpersonen vanuit de verschillende gemeenten genoemd, ook zij kunnen u meer vertellen over het plan.

Fotowedstrijd
Eén beeld zegt soms meer dan 1000 woorden. Daarom vragen wij u via het insturen van enkele foto's uw mening te geven over het landschap. Wij willen van u weten welke onderdelen van het landschap u waardeert en welke juist niet. Welke landschappelijke zaken moeten volgens u beschermd worden? Wat kan er verbeterd worden aan het landschap? Per persoon kunnen in totaal 6 foto's ingestuurd worden: maximaal 3 foto's van plekken die u mooi vindt en maximaal 3 foto's van plekken die u lelijk vindt. Let erop dat de foto's genomen zijn binnen de gemeentegrenzen van de vijf deelnemende gemeenten. Natuurlijk moet de foto met het landschap en het buitengebied te maken hebben.

Stuur uw foto's digitaal of analoog naar onderstaand adres onder vermelding van 'Fotowedstrijd LOP Rijn- en Veenstreek'. Zet bij elke foto uw naam, adres, telefoonnummer, en zo mogelijk uw email en natuurlijk de locatie waar de foto genomen is en de kwalificatie "mooi" of "lelijk". Foto´s kunt u insturen van 15 maart tot en met 15 mei 2008. Voor digitale foto´s geldt indicatie van een minimale resolutie van 150 dpi, en een bestandsgrootte 500 kB. Wanneer de foto´s kleiner zijn zal de weergave niet van hoge kwaliteit zijn.

Inzenders van een of meerdere foto´s maken kans op een prijs. Een jury beoordeelt de foto´s zowel op kwaliteit als op het aangesneden thema en de relevantie voor het LOP. De jury bestaat uit de gemeentelijke werkgroep en de klankbordgroep. De prijsuitreiking vindt plaats op de informatiebijeenkomst, die naar verwachting in juni plaatsvindt. Met uw inzending geeft u automatisch toestemming om de foto's te gebruiken voor publicatie in het landschapsontwikkelingsplan en andere media, zoals de website en de krant. Dit uiteraard onder vermelding van de fotograaf.

U kunt de foto's insturen per post naar:
Brons en partners landschapsarchitecten
t.a.v. van Simone de Boer
Everwijnstraat 9
4101 CE Culemborg

Of via email; simone.de.boer@bronsenpartners.nl