Gemeente Franekeradeel


Officiële bekendmakingen 12 maart 2008, Franeker Courant

Kennisgeving aanvaarding milieueffectrapport voor de uitbreiding van het glastuinbouwgebied te Sexbierum

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend dat de raad in haar vergadering van 6 maart 2008 het milieueffectrapport voor de Uitbreiding Glastuinbouwgebied Sexbierum heeft aanvaard.

Het milieueffectrapport is een beschrijving van de milieueffecten inzake het voornemen van de gemeente Franekeradeel om, in samenwerking met de provincie Fryslân en de Dienst Landelijk Gebied van het Ministerie van LNV, de glastuinbouw ten zuiden van het bestaande glastuinbouwgebied in Sexbierum uit te breiden. Het gebied wordt globaal begrensd door de Juckemaleane in het noorden, de Slachte en de Frjentsjerterdyk in het oosten, de Sexbierumervaart in het zuiden en de Sexbierumeropvaart in het westen.

Alvorens besluiten kunnen worden genomen over de uitvoering van de beoogde activiteit moet er een milieueffectrapport worden gemaakt. Het milieueffectrapport is bedoeld voor het (uit milieuoogpunt) ondersteunen van de besluitvorming, in dit geval het bestemmingsplan.

Het milieueffectrapport ligt vanaf 13 maart 2008 gedurende een termijn van 6 weken voor een ieder, tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker, ter inzage. Desgewenst kan het milieueffectrapport buiten kantooruren ten minste gedurende drie aaneengesloten uren worden ingezien. Hiervoor kan, gedurende de termijn van terinzagelegging, een afspraak gemaakt worden met de heer P.D. van der Ploeg van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-380438).
Het Milieueffectrapport `Uitbreiding Glastuinbouwgebied Sexbierum' kunt u downloaden door op de link te klikken.

Zienswijzen
Tijdens de termijn van terinzagelegging van het milieueffectrapport kan een ieder schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen kenbaar maken bij de Gemeenteraad van de gemeente Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB FRANEKER. Indien u een mondelinge zienswijze wilt indienen dan kunt u, gedurende de termijn van terinzagelegging van het rapport, een afspraak maken met de heer P.D. van der Ploeg van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-380438).

Informatieavond
Op 17 maart 2008 zullen de gemeente Franekeradeel, de provincie Fryslân en de Dienst Landelijk Gebied het milieueffectrapport nader toelichten in Liauckamastate, Liauckamaleane 2 te Sexbierum, aanvang 20.00 uur. Op deze avond kunt u met de initiatiefnemers van gedachten wisselen. Deze avond is een informatieavond. Er kunnen tijdens deze avond dan ook niet zienswijzen tegen het milieueffectrapport worden ingebracht. Degenen die hun zienswijze willen geven worden verwezen naar hetgeen hierboven onder het kopje `Zienswijzen' is aangegeven.

Inspraak bestemmingsplan 'Sexbierum - Uitbreiding glastuinbouw'

Burgemeester en wethouders maken bekend dat het voorontwerpbestemmingsplan "Sexbierum - Uitbreiding glastuinbouw" met bijbehorende stukken in het kader van inspraak met ingang van 13 maart 2008 gedurende 6 weken tijdens openingstijden van het gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker ter inzage ligt. Desgewenst kan het voorontwerpbestemmingsplan buiten kantooruren ten minste gedurende drie aaneengesloten uren worden ingezien. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden met de heer P.D. van der Ploeg van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-38 04 38). Download het Voorontwerp bestemmingsplan.

Het voorliggende bestemmingsplan vormt de planologisch-juridische basis voor de uitbreiding van de glastuinbouw bij Sexbierum. Het plangebied wordt begrensd door de Juckemaleane in het noorden, de Slachte en de Frjentsjerterdyk in het oosten, de Sexbierumervaart in het zuiden en de Sexbierumeropvaart in het westen. In het streekplan van de provincie Fryslân is ruimte voor een uitbreiding van 450 ha glastuinbouw in Noordwest Fryslân. De uitbreiding van de glastuinbouw in Noordwest Fryslân staat gepland bij Sexbierum, aan de zuidkant van het dorp, aansluitend bij de bestaande glastuinbouw. De gemeente Franekeradeel, de provincie Fryslân en de Dienst Landelijk Gebied hebben begin 2007 daarvoor een intentieovereenkomst getekend.
Het bestaande glastuinbouwgebied ten zuiden van Sexbierum zal met ruim 200 ha kunnen uitbreiden. Teneinde deze ontwikkeling in planologische zin mogelijk te maken is een bestemmingsplan opgesteld en is reeds een Milieueffectrapport (MER) opgesteld. Om de glastuinbouw te kunnen ontwikkelen voorziet het bestemmingsplan in de bouw van kassen en aanverwante bouwwerken.

Inspraakreacties
Tijdens de termijn van terinzagelegging van het voorontwerpbestemmingsplan kan een ieder schriftelijk dan wel mondeling inspraakreacties kenbaar maken bij het College van Burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB FRANEKER.
Indien u een mondelinge inspraakreactie wilt indienen dan kunt u, gedurende de termijn van terinzagelegging van het plan, een afspraak maken met de heer P.D. van der Ploeg van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-38 04 38).

Informatieavond
Op 17 maart 2008 zullen de gemeente Franekeradeel, de provincie Fryslân en de Dienst Landelijk Gebied het voorontwerpbestemmingsplan nader toelichten in Liauckemastate, Liauckamaleane 2 te Sexbierum, aanvang 20.00 uur. Op deze avond kunt u met de initiatiefnemers van gedachten wisselen. Deze avond is een informatieavond. Er kan dan ook niet op het voorontwerpbestemmingsplan worden ingesproken. Degenen die willen inspreken worden verwezen naar hetgeen hierboven onder het kopje `Inspraakreacties' is aangegeven.

Inspraak Voorontwerpbestemmingsplan 'Franeker - Oost en Schalsumerplan'

Burgemeester en wethouders maken bekend dat het voorontwerpbestemmingsplan "Franeker - Oost en Schalsumerplan" met bijbehorende stukken in het kader van inspraak met ingang van 13 maart 2008 gedurende zes weken tijdens openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker ter inzage ligt.

Het bestemmingsplan "Franeker - Oost en Schalsumerplan" geeft een planologisch-juridische regeling voor het gebied aan de oostzijde van de stad Franeker en wordt begrensd door:

- de Leeuwarderweg / de Schalsumervaart aan de noordzijde;
- het Oud Kaatsveld / de Stationsweg / de Burg. J Dijkstraweg aan de westzijde;

- de spoorlijn Harlingen-Leeuwarden aan de zuidzijde;
- het Abe Brouwerpad / agrarische percelen aan de oostzijde.

Het plan richt zich in hoofdzaak op het actualiseren van de bestemmingsregeling van bestaande functies en activiteiten. Dit betekent dat het bestemmingsplan hoofdzakelijk een beheersfunctie heeft.

Verder wordt ook een aantal ontwikkelingen meegenomen, waarvan de meeste inmiddels met behulp van een vrijstellingsprocedure zijn gerealiseerd. Hierbij gaat het onder meer om de locatie van de huishoudschool (Thorbeckestraat) en de Stationslocatie. De locatie van de voormalige landbouwschool (Mr. G. Groen van Prinsterlaan / Prins Willem de Zwijgerlaan) is als nader uit te werken bestemming opgenomen.

Tijdens de termijn van terinzagelegging kan een ieder zijn/haar zienswijze omtrent het voorontwerpbestemmingsplan schriftelijk dan wel mondeling kenbaar maken bij het college van Burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB Franeker. Degene die mondeling zijn zienswijze kenbaar wil maken kan zich, gedurende de termijn van terinzagelegging van het plan, wenden tot de heer C. Tasma van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-38 04 33)

Besluiten College van B&W 4 maart 2008

Bestemmingsplan 'Franeker-War/Witzens/ Keningspark' Besluit:

1. Instemmen met het voorontwerp bestemmingsplan "Franeker-War/Witzens/Keningspark"" en het voorontwerp ter kennisname aan te bieden aan de raadscommissie.

2. Het voorontwerp in het kader van de Inspraak gedurende een zestal weken ter inzage te leggen.

3. Het voorontwerp in het kader van het Overleg ex artikel 10 BRO toe te zenden aan de bij dit plan betrokken partijen.

Aanpassing overeenkomst betreffende de locatie Van Haersoltestrjitte tussen de gemeente Franekeradeel en Wonen Noordwest Friesland Besluit:

1. Instemmen met het gewijzigigd uitvoeren van de bestaande overeenkomst tussen de gemeente Franekeradeel en Wonen NoordWest Friesland inzake de ontwikkeling van de locatie Tsjerke-ekers II en de locatie van Haersoltestrjitte betreffende de fasering en planning van de Van Haersoltesstrjitte.

2. Aanpassen van de huidige overeenkomst inzake de locatie Van Haersoltestrjitte.

Bijdrage Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor 0 tot 4 jarigen. Besluit:

1. Voor de uitvoering van de JGZ 0-4 over 2008 284.102,00 euro aan Thuiszorg Het Friese Land (THL) toekennen.

2. Het gevraagde bedrag voor implementatie van het Elektronisch Kind Dossier (EKD), met het oog op de JGZ per 2009, niet apart aan THFL toekennen.

3. De opgebouwde reserve op de Rsu over de afgelopen jaren moeten ingebracht als financierings middel in de gemeenschappelijke ontwikkeling van éé'n EKD JGZ in Fryslân

Convenant Westergozone 2007-2013.
Besluit:

1. Instemmen met het Convenant Westergozone 2007-2013.
2. Wethouder Twerda machtigen dit Convenant namens het college te tekenen.

3. De raad in kennis te stellen van het getekende convenant.

11 stedentocht voor bootjes van 14 t/m 19 juli 2008. Besluit:

1. Vrijstelling verlenen van kampeer- en liggelden voor passanten voor de nacht van 17 en 18 juli 2008.

2. Het comité ontvangen in het stadhuis en het stadhuis beschikbaar stellen als stempelpost.

3. Het verzoek om bijdrage in de kosten honoreren.

Pontje Kingmatille.
Besluit:
Verleen een subsidie van 18.000,00 euro uit het budget plattelandsvernieuwing voor de aanleg van een pontje bij Kingmatille.

Bekendmaking besluitenlijst Gemeenteraad

De gemeenteraad heeft in de openbare vergadering van 6 maart 2008 besloten tot het:

1. vaststellen van een voorbereidingsbesluit ex art. 21 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) voor het gebied Franeker - Oost


2. starten een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 1 van de WRO voor:
a. het uitbreiden van een pluimveehouderij (-neventak) op het perceel Camstrawei 27 te Firdgum;
b. de bouw van 6 woningen (4 twee-onder-één-kap en 2 vrijstaande) in Hitzum aan de Ds. Dijkstraweg;
c. het vergroten van een ligboxenstal op het perceel 11 te Herbaijum;


3. vaststellen van het program van eisen voor aanbesteding van accountantswerkzaamheden.


4. vaststellen van het WMO- en Subsidiebeleidsplan 2009 - 2011


5. aanvaarden van de Milieueffectrapportage voor de uitbreiding van Glastuinbouw in Sexbierum


6. kennis nemen van de samenwerkingsovereenkomst Waddenglas (uitbreiding glastuinbouw Sexbierum), alsmede het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet voor dit project van EUR 33 miljoen


7. vaststellen van de 22e t/m 28e begrotingswijziging 2008.

BOUWAANVRAGEN

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig de Woningwet bekend dat in de periode van
21-02-2008 t/m 05-03-2008 de volgende lichte en reguliere bouwaanvragen zijn binnengekomen:


· Mûntsewei 2 te Klooster Lidlum vervangen van rieten kap van de woning door dakpannen

· Hegesylsterwei 7 te Tzummarum bouwen van een loods en een tussenportaal naar woning

· Lutje Lollum 6 te Franeker oprichten van een wagenloods
· Hoarnestreek 5 te Tzummarum vergroten van een aardappelopslagloods
· Noord 28 te Franeker veranderen van de zonwering
· Dijkstraat 69 te Franeker veranderen van de reclame
· Plattedijk 1 te Tzum bouwen van een opslagloods
· Van der Bildtstraat 17 te Franeker plaatsen van een dakkapel
· Dijkstraat 43 te Franeker vergroten van de woning (achteraanbouw)
· Dijkstraat 40 te Franeker aanbrengen van reclame
· Mûntsewei 10 te Klooster Lidlum oprichten van een ligboxenstal en verplaatsen van bestaande werktuigenberging

· Lollumerweg 6 A te Tzum bouwen van een ligboxenstal met woning (2e fase)

· Duukelaar 6 te Franeker gedeeltelijk vergroten van de entree/hal en garage

· Eise Eisingastraat 5 te Franeker veranderen van de pui
· Franekerweg 11 te Tzum bouwen van een woning
· Rietbuurt 58 t/m 71 Franeker Zuid te Franeker bouwen van 14 eengezinswoningen

· Voltastraat 2 te Franeker veranderen van de gevels van een telecomgebouw

Deze bouwaanvragen worden behandeld in de welstandscommissie. De vergaderingen van de Welstandscommissie zijn openbaar en vinden op maandagmorgen in de oneven weken van 9.30 - 11.00 uur plaats in het gemeentehuis. U bent hierbij van harte welkom! Wilt u weten wanneer een bouwplan wordt behandeld, kijkt u dan op de website www. franekeradeel.nl.

Wij attenderen u er op dat tegen een aanvraag om bouwvergunning geen bezwaarschrift kan worden ingediend. Een bezwaarschrift kan pas worden ingediend na het verlenen van de bouwvergunning.

Verleende vergunningen 21-02-2008 t/m 05-03-2008

Reguliere bouwvergunningen

· Hertog van Saxenlaan 80 te Franeker veranderen van de gevelreclame 2008-02-21

· Professorenbuurt diverse adressen te Franeker 163 woningen gedeeltelijk veranderen van de woningblokken en tuinen 2008-02-21
· De Buffer 42 te Tzummarum bouwen van een kap op de garage 2008-02-22
· Spaarbankstraat 38 te Franeker intern verbouwen van de woning 2008-02-22

· Harlingerweg 9A te Franeker realiseren van een appartement boven cafe 2008-02-25

· Buorren 43 kavel C20 te Tzummarum bouwen van een chalet 2008-02-26
· Woonbuurt Franeker Zuid te Franeker plaatsen van damwandconstructies 2008-02-26

· Hoarnestreek 1 te Tzummarum vergroten van de buitenruimte t.b.v. de kippenschuur 2008-02-26

· Heerengracht 8 te Franeker renoveren van een woning 2008-02-28
· Dijkstraat 54 A te Franeker aanbrengen van reclame en zonwering (legaliseren) 2008-02-29

· Pastorijbuorren 10 te Sexbierum verbouwen van de woning 2008-03-03

Lichte bouwvergunningen

· Feikemastraat 1 te Hitzum plaatsen van een garage 2008-03-05
· Harlingerweg 57 te Franeker bouwen van een berging 2008-03-05

Reguliere bouwvergunning 1e fase

· Lutje Lollum 6, Franeker oprichten van een wagenloods 2008-02-29

Indien u het niet eens bent met één van bovengenoemde besluiten, kunt u binnen zes wekenna verzending van dit besluit een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB te Franeker. Het bezwaarschrift dient tenminste de volgende onderdelen te bevatten: naam en adres van de indiener;

· de dagtekening;

· een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
· de gronden van het bezwaar;

· een ondertekening.

Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, kunt u tevens op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht de President van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien u van mening bent dat de onverwijlde spoed dat, gelet op de betrokken belangen, vereist. Een verzoek om voorlopige voorziening dient u te richten aan de President van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden, Sector Bestuursrecht, Postbus 1702, 8901 CA te Leeuwarden. Ook dient u een kopie van het bezwaarschrift te overleggen.

SLOOPAANVRAAG

Burgemeester en wethouders maken bekend dat op 21 februari 2008 de volgende aanvraag voor een sloopvergunning is binnengekomen:


· Smidssteech 2 te Tzummarum, het verwijderen van asbesthoudende dakplaten van de schuur.

MELDINGEN WET MILIEUBEHEER

Burgemeester en wethouders maken ingevolge artikel 8.40 van de Wet Milieubeheer bekend, dat in februari 2008 meldingen zijn ontvangen van:


- Maatschap Wassenaar Jonker, voor een Besluit landbouw Milieubeheerhet op het perceel Hoarnestreek 5 te Tzummarum;
- A.F. Hofstra, voor een Besluit landbouw Milieubeheer op het perceel Leane 5 te Herbaijum;

- Fa. P. Visser en Zn., voor een Besluit landbouw Milieubeheer op het perceel Lollumerweg 6A te Tzum;

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker.

Verzoek om aanlegvergunning
Burgemeester en wethouders maken bekend dat op 28 februari 2008 het volgende verzoek is binnengekomen:


· Het rooien van een twaalftal bomen op de locatie Groot Lankum, Burg. J. Dijkstraweg 6 te Franeker.

Wij attenderen u er op dat tegen de aanvragen geen bezwaarschrift kan worden ingediend. Een bezwaarschrift kan pas worden ingediend na het verlenen van de vergunning.

Zienswijzen vrijstellingsprocedure
Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat géén zienswijzen zijn binnengekomen inzake de navolgende vrijstellingsprocedures:

met toepassing van artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening:
· het plaatsen van een glastuinbouwkas op het perceel Burg. J. Dijkstraweg 6 te Franeker;

met toepassing van artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening:
· het plaatsen van een serre op het perceel De Jister 3 te Achlum.

Franeker, 12 maart 2008
Burgemeester en wethouders voornoemd,
M.J. Haveman, burgemeester
H.J.J. de Jong, secretaris

VRIJSTELLING

De burgemeester maakt bekend, dat burgemeester en wethouders, voornemens zijn:
met toepassing van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan voor:

· de herinrichting van de Professorenbuurt te Franeker (betreft aanpassingen aan de bestaande infrastructuur en groenvoorzieningen).

Op grond van het bepaalde in artikel 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening liggen de hierop betrekking hebbende stukken met ingang van
13 maart 2008 gedurende zes weken voor een ieder tijdens de openingstijden van het gemeentehuis ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Gedurende genoemde termijn kan een ieder zijn/haar zienswijzen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB Franeker.

Gedurende de termijn dat het plan ter inzage ligt kunt u aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu nadere informatie verkrijgen en/of uw zienswijzen mondeling naar voren brengen, of telefonisch op nummer 0517-380449.

Franeker, 12 maart 2008.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
M.J. Haveman, burgemeester.