Gemeente Loenen aan de Vecht


Werkzaamheden brede school Vreeland

Op de plaats van de (voormalige) openbare school in Vreeland zal een nieuwe `brede school' gaan verrijzen. Na een lange voorbereidingstijd zijn inmiddels de eerste zichtbare stappen gezet.

Eind 2007 werd het eerste deel van de tijdelijke accommodatie aan de Fetha geplaatst. Dat gebouw werd betrokken door de nieuwe `Buitenschoolse Opvang (BSO)' van De Klimboom.

Inmiddels is ook het tweede deel van de units geplaatst.

Afgelopen week is de BSO van het ene tijdelijke gebouw naar het andere verhuisd en hebben ook Peuterspeelzaal Vechtkroost en `CSV-2' daarin hun intrek genomen.

Het sloopbedrijf heeft inmiddels het terrein van hekken voorzien en is begonnen met de eerste werkzaamheden. Deze bestaan uit het verwijderen van het in de voormalige dienstwoning en het schoolgebouw aangetroffen asbest. Hoewel de hoeveelheid asbest zeer beperkt is worden bij deze werkzaamheden toch de grootst mogelijke veiligheidsmaatregelen getroffen. `Mannen-in-witte-pakken' zullen de asbest verwijderen en waar ook maar de geringste mogelijkheid bestaat tot het vrijkomen van vezels wordt gewerkt in luchtdichte tenten. Met de asbestwerkzaamheden zal ongeveer één week zijn gemoeid.

Wanneer alle asbest is verwijderd en het gebouw daarop is gecontroleerd wordt het vrijgegeven voor de verdere sloop. Deze sloop zal plaatsvinden in twee fasen: Nu de delen die tot voor kort in gebruik waren bij CSV en Vechtkroost en op een nog te bepalen later moment het deel dat nog in gebruik is bij De Klimboom.

Naar verwachting zal de sloop ongeveer drie à vier weken vergen.

Aansluitend op de sloopwerkzaamheden zal de verontreinigde grond worden gesaneerd en afgevoerd. De omvang van de verontreinigde plekken is beperkt en ook de aard ervan is niet verontrustend. Om die reden had de sanering beperkt kunnen blijven tot het afvoeren van de grootste verontreinigingen en het afdekken van de rest. Desondanks is besloten alle ook maar enigszins verontreinigde grond te saneren en af te voeren.

Aansluitend op de bodemsanering zal de bouwvoorbereiding van start gaan en vervolgens ook de bouw zelf.

Uitgaande van een bouwtijd van één jaar zal de nieuwe brede school medio 2009 worden opgeleverd en in gebruik genomen.