Koninklijke bibliotheek

Midden in de week maar zondags niet... Publicatie van boek over bakerrijmen

zondags niet... Publicatie van boek over bakerrijmen


Midden in de week maar zondags niet, de ware geschiedenissen van Kortjakje, Berend Botje, Jan Huigen en consorten. Auteur: Jant van der Weg. Uitgever: dâjonge Hond, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. 96 p., 80 kleurenillustraties, formaat 20 x 16 cm. ISBN 978-90-89100-13-9. Gebonden, ⬠17,95.


Bestellen:

Midden in de week maar zondags niet
Midden in de week maar zondags niet
J. van der Weg


Kortjakje, Jan Huigen, Berend Botje⦠Iedereen kent de oude kinderrijmen waarin zij de hoofdrol spelen. Ze werden ons geleerd in onze vroege jeugd en bleven ons altijd bij. Weinigen zullen zich echter hebben gerealiseerd dat de hoofdpersonen in deze rijmen werkelijk hebben bestaan. Kortjakje (âAltijd is Kortjakje ziekâ) is bijvoorbeeld de âsekreetjuffrouwâ Ragel Valderappus uit de 18de eeuw. Traditionele, anonieme jeugdpoëzie is vaak terug te voeren op historische figuren en gebeurtenissen. Soms hebben ze ook een religieuze oorsprong, zoals het bekende speelliedje âWitte zwanen, zwarte zwanenâ.

Jant van der Weg heeft van talrijke teksten het spoor terug gevolgd naar de oorsprong van de personages uit de wereld van het kinderrijm. Eenmaal tot leven gewekt, blijken zij vaak allesbehalve voorbeeldig.

Midden in de week maar zondags niet biedt behalve de kinderrijmen zelf ook een mooi overzicht van de prachtige illustraties, afkomstig uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek, waarop te zien is hoe de rijmen door de tijd heen zijn uitgebeeld. Het is een openbaring voor liefhebbers van kinderboeken en voor iedereen die meer wil weten over de vertrouwde figuren uit de kindertijd.

Auteur Jant van der Weg is gespecialiseerd in Friese jeugdliteratuur, maar houdt zich eveneens intensief bezig met Nederlandse jeugdboeken, onder meer in een wekelijkse rubriek voor het Friesch Dagblad en in artikels voor diverse tijdschriften. Zij promoveerde op een onderzoek naar Friese kinderpoëzie en was bestuurlijk actief bij het Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum in Leeuwarden en het Landelijk Platform Kinder- en Jeugdliteratuur, was mede-oprichter en voorzitter van de Stichting It Fryske Berneboek (Het Friese Kinderboek), voorzitter van IBBY-Nederland en bestuurslid van IBBY-internationaal. Daarnaast geeft ze regelmatig lezingen over diverse aspecten van deze literatuur, zowel in eigen land als in het buitenland, adviseert uitgevers en vertaalde zowel in het Fries als in het Nederlands.