CDA afdeling Gelderland


CDA: nu geen discussie nodig over tolheffing op de Pleijroute !
---

PERSBERICHT

Met verbazing heeft de CDA-fractie berichten in de media gelezen als zouden er (provinciale) plannen bestaan om op de Pleijroute tolheffing te gaan invoeren als onderdeel van de beprijzing voor de doortrekking van de A15 van Ressen naar Zevenaar.
Met name D66 maakt zich hierdoor schuldig aan het losmaken van onnodige onrustgevoelens in de regio, vooral in Arnhem en Westervoort. In het kielzog van D66 varen SP en helaas ook de VVD in de staten en in de regio mee.

De situatie is, dat het Rijk op dit moment een MER-studie uitvoert. In deze startnotitie zijn welgeteld 2 alineaâs aan beprijzing besteed. Daarin wordt gemeld, dat onderzoek naar de mogelijkheden en effecten van tolheffing wordt gedaan.
Ook wordt verband gelegd met wat er landelijk aan discussie gaande is op dit gebied. In de antwoorden die GS op vragen van D66 komt hetzelfde beeld naar voren: er wordt nu geen enkele keuze wat betreft tolheffing gemaakt en iedereen, ook de politieke partijen, kan straks hierover zijn zegje nog doen. We moeten echter ook willen inzien, dat uitgaande van het thans beschikbare budget een vorm van tolheffing niet te voorkomen zal zijn.
Maar over de omvang en de grootte daarvan zijn nog geen uitspraken te doen, maar we vinden wel, dat tolheffing in ieder geval niet tot ongewenst sluipverkeer mag leiden.
De werkelijke redenen achter het initiatief van de provinciale D66-fractie is volgens het CDA, dat men alle argumenten om maar tegen een doortrekking van de A15 te zijn uit de kast haalt. Daarom is de CDA-fractie dan ook bijzonder teleurgesteld in de steun aan en deelname van de VVD in dit anti-A15 gezelschap. Dit lijkt ons niet in het belang van iedereen, die vindt, dat de verkeers-problemen in de stadsregio hoognodig opgelost moeten worden en dat doortrekking van de A15 daarvan een essentieel onderdeel is. De VVD was in de vorige statenperiode voorstander van doortrekking, inclusief onderzoek naar beprijzing en het is te betreuren, dat zij nu een totaal verkeerd signaal af meent te moeten geven. Als CDA wachten we eerst de besluitvorming m.b.t. beprijzing en kilometerheffing in Den Haag eerst af. We vinden dat er spoed achter de plannen voor doortrekking moet zitten en dat de regio daarin nog veel mogelijkheden tot inspraak heeft.
Met belangstelling zien we daarom uit naar resultaten van de discussie in Duiven en Zevenaar met betrekking tot de Gebiedsvisie A15, zoals die door deze 2 gemeenten is ontwikkeld.
Dat zien we als een echte en constructieve bijdrage voor een goede oplossing !