Openbaar Ministerie

Jaarverslag 2007 Commissie evaluatie afgesloten strafzaken

17 maart 2008

Onderzoeksmogelijkheid naar afgedane strafzaken moet blijven bestaan

De Toegangscommissie (TC) van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) geeft in haar jaarverslag 2007 aan het noodzakelijk te vinden dat er een onderzoeksmogelijkheid naar afgesloten, ernstige strafzaken, blijft bestaan. Dit aansluitend op of ingebed in de herzieningsprocedure bij de Hoge Raad. Zij concludeert dit op basis van bevindingen sinds haar instelling in april 2006. Â
De CEAS voorziet volgens de TC in de behoefte aan een veiligheidsklep. In 2007 zijn opnieuw veertien zaken aangebracht. Twee daarvan waren ook al in 2006 bij de TC gemeld. Het totaal van de aangemelde zaken komt daarmee op 36 zaken.

Tot op heden is in drie zaken geadviseerd om nader onderzoek in te stellen aan het College van procureurs-generaal (het College). Het College heeft daarop per zaak een driemanschap ingesteld dat opdracht kreeg onderzoek te verrichten.

Twee onderzoekscommissies hebben inmiddels hun bevindingen in rapportages vastgelegd. Het rapport in de zaak 'Lucia de B'. is op 25 oktober 2007 aan het College aangeboden. Op 15 december 2007 volgde het rapport in de 'Enschedese ontuchtzaak'.
Deze rapporten zijn door het College doorgezonden naar de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad om te bezien of deze aanleiding zijn om de Hoge Raad te verzoeken de strafzaak te heropenen.

De TC van de CEAS is ingesteld op 13 april 2006 door het College. De opdracht van de CEAS is om 'door middel van onderzoek na te gaan of zich in een specifieke strafzaak in de opsporing, vervolging en/of de presentatie van het bewijs ter terechtzitting ernstige manco's hebben voorgedaan die een evenwichtige beoordeling van de feiten door de rechter in de weg hebben gestaan'. Zij opereert onafhankelijk van het College.