Gemeente Laarbeek


Laarbeek plant drie klimaatbosjes

LAARBEEK - Komende week wordt in Laarbeek de boomplantweek gehouden zoals u hierboven ook kunt lezen. Dat betekent dat er weer de nodige bomen en struiken geplant zullen worden door leerlingen van de basisscholen. Aanvullend op de boomplantweek heeft het gemeentebestuur ook besloten om drie zogenaamde klimaatbosjes te planten.

Onderdeel van de campagne HIER

De aanplant van klimaatbosjes is een actie die deel uitmaakt van de landelijke klimaatcampagne HIER, die zich inspant om de klimaatverandering op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. Er nemen ruim 40 goede doelenorganisaties aan deel. Samen dagen ze alle Nederlanders uit de oplossing voor het klimaatprobleem niet langer van anderen te verwachten, maar zelf te beginnen. De oplossing van het klimaatprobleem begint immers hier en nu, bij u!

CO2

De klimaatverandering gaat ons allemaal aan. In Nederland krijgen we te maken met enerzijds periodes met langdurige droogte en anderzijds periodes met hevige regenval. In de rest van de wereld zal sprake zijn van voortgaande woestijnvorming, met verlies aan landbouwgrond tot gevolg. Plant- en diersoorten zullen uitsterven en door natuurrampen zullen onder mensen armoede, epidemieën en gewapende conflicten uitbreken. Kijken we toe of doen we iets? De belangrijkste oorzaak van het klimaatprobleem is de enorme toename van de uitstoot van kooldioxide (CO2). We moeten dus minder kooldioxide produceren en die in de lucht zit zoveel mogelijk binden. Bomen binden CO2. In Oost Europa en de tropen worden daarom al grote compensatiebossen aangelegd. In Nederland hebben we geen ruimte voor dergelijke bossen, maar kunnen we wel symbolisch een vuist maken.

Driehoekige landschapselementen

Klimaatbosjes zijn opvallende nieuwe landschapselementen die tot nadenken moeten stemmen. Hopelijk zetten ze vervolgens aan tot het maken van bewuste keuzes, zoals het vaker laten staan van de auto of het kopen van CO2-neutrale producten. De klimaatbosjes die in Laarbeek geplant worden bestaan ieder uit drie walnotenbomen. Iedere boom houdt minstens 100 jaar lang CO2 vast. Een informatiepaneel bij het klimaatbosje legt uit waar het bosje voor staat.

Landschapsbeheer Nederland en de Provinciale Landschappen bedachten het planten van honderden klimaatbosjes, verspreid over het hele land. Drie daarvan zullen dus in Laarbeek geplant worden. Op maandag 17 maart om 9.30 uur zal milieuwethouder Knoop samen met Laarbeeks Landschap een klimaatbosje bij het gemeentehuis in Beek en Donk aanplanten. Op woensdag 19 maart om 14.30 uur is het de beurt aan groenwethouder Biemans die in Aarle-Rixtel aan de Croylaan samen met de IVN-jeugd het klimaatbosje zal planten. Hij reist daarna door naar de kruising Ribbiusstraat-Provinciale weg in Lieshout waar hij omstreeks 15.30 uur samen met de natuurwerkgroep Lieshout-Mariahout het derde klimaatbosje zal planten.

Wilt u meer weten over klimaatbosjes of de klimaatverandering, kijk dan op www.klimaatbosje.nl of www.hier.nu.

klik hier om door te gaan naar Gemeentenieuws