Gemeente Waalwijk Eerste Zeine afgesloten voor sluipverkeer

Het college van Waalwijk heeft besloten de Eerste Zeine, tussen Bachlaan en St. Antoniusstraat af te sluiten voor doorgaand verkeer. Bewoners en andere belanghebbenden hebben de gemeente gevraagd in hun straat verkeersremmende maatregelen te nemen. Men stoort zich met name aan de grote hoeveelheid sluip(vracht)verkeer en de hoge snelheden. In twee bijeenkomsten met de bewoners en andere belanghebbenden zijn de problemen geïnventariseerd en de mogelijkheden in kaart gebracht. Voor het realiseren van een afsluiting voor doorgaand verkeer, uitgezonderd fietsers en bromfietsers blijkt een groot draagvlak te bestaan. De afsluiting wordt aangebracht ter hoogte van de verbinding met het Halvezolenfietspad.

Plantvakken in midden van de weg
De afsluiting bestaat uit het aanbrengen van twee verhoogde plantvakken, op een zodanige wijze dat aan de zijkanten van de verharding een ruimte van ca. 1.50 meter overblijft voor een fietspad met een lengte van ca. 20 meter. De kosten worden geraamd op 9.750,--, exclusief BTW.

Veel sluipverkeer
Uit ter plaatse ingestelde onderzoeken blijkt dat 15% van de passanten een snelheid van 57 km per uur overschrijdt. Tevens blijkt dat het aandeel doorgaand verkeer tijdens de spitsperioden varieert tussen de 65 en ruim 70%. Een voertuig dat binnen 4 minuten het onderzoeksgebied heeft verlaten is daarbij aangemerkt als doorgaand verkeer.

Gewenste effect
Door de afsluiting verbetert de verkeersveiligheid, de verkeersleefbaarheid en de luchtkwaliteit. Het doorgaande verkeer wordt gedwongen een route te kiezen over wegen die daarvoor adequaat zijn ingericht. Berekeningen met het verkeersmodel geven aan dat dit effect met de maatregel wordt bereikt. Voor de maatregel is naar de mening van het college voldoende draagvlak aanwezig. Bovendien wordt de juridische procedure binnenkort afgerond.

De maatregel wordt aangebracht vooruitlopend op de herinrichting van de gehele Eerste Zeine die gepland staat voor 2009/2010.

Publicatie datum 11-03-2008