Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Deelnemers tweede Remco Heite Schaaktoernooi bekend

Het deelnemersveld van het tweede Remco Heite Schaaktoernooi in Wolvega is bekend. Van 28 tot en met 30 november spelen drie Nederlandse en drie buitenlandse grootmeesters tegen elkaar in Hotel Wolvega. Het zijn Loek van Wely, de winnaar van 2006; Arthur Joesoepov, de beste buitenlander van 2006; Nederlands kampioen Sergei Tiviakov; Erik van den Doel, de winnaar van het open toernooi 2006; Simen Agdestein, de trainer van Magnus Carlsen; Bartlomiej Macieja. De meervoudige kampioen van Polen wordt uitgenodigd vanwege de vriendschapsband tussen de gemeente Weststellingwerf en het Poolse Choszczno.

Het Remco Heite Schaaktoernooi bestaat uit een tweejaarlijkse invitatiegroep, een tweejaarlijks open toernooi en een jaarlijks schoolschaaktoernooi voor de gemeenten Weststellingwerf en Ooststellingwerf. Het toernooi werd indertijd aan Remco Heite aangeboden toen hij afscheid nam als burgemeester van Weststellingwerf.

---

Erik van den Doel winnaar Windesheim/Landstede weekendtoernooi

Grootmeester Erik van den Doel heeft het Windesheim/Landstede weekendtoernooi in Zwolle op overtuigende wijze gewonnen. Hij behaalde de fraaie score van 5½ uit 6; alleen in de laatste ronde stond hij een remise af aan Roeland Pruijssers.
De tweede plaats werd gedeeld door Roeland Pruijssers, Nick Beijerinck, Alexandr Kabatianski, Yme Jan Jellema en Etienne Goudriaan. Zij scoorden allen 4½ punt.

Groep B werd gewonnen door Evie Warmelink en Karl Denys. Het toernooi trok ruim negentig deelnemers. Alle toernooi-informatie kunt u vinden op de toernooisite.

---

Derde nieuwsbrief IJSCO-cyclus verschenen

De derde nieuwsbrief van de IJSCO-cyclus is verschenen. De IJSCO-cyclus betreft een serie van jeugdtoernooien die in de Oostelijke Schaakbond worden gespeeld.

Uiteraard bevat de nieuwsbrief verslagen van toernooien en aankondigingen van wat er nog komen gaat. Ook de diverse klassementen zijn er te vinden. Leuk is de rubriek 'Zoals de jeugd het ziet en vindt', waarin jeugdspelers wat over zichzelf vertellen en wat ze leuk vinden aan het schaken.

Er is een schaaksprookje en een deelnemer aan de pilot cursus Schaaktrainer 2 vertelt wat hij geleerd heeft van docent Petra Schuurman. Tot slot een beetje geschiedenis. Peter Hamers vertelt over het begin van IJSCO.

U kunt de IJSCO nieuwsbrief hier lezen.

---

Daniel Fridman wint Hypercube snelschaaktoernooi

Zou de ratinglijst heden ten dage nog iets voorstellen? Volgens het Hypercube snelschaaktoernooi (gehouden op 15 maart) in elk geval wel. Bovenaan eindigde Daniel Fridman, die twee jaar geleden ook al won. Hij had de hoogste rating in het veld, nipt gevolgd door Vadim Malakhatko. Logisch dat de laatste op slechts een half puntje achterstand van hem eindigde.
Onwaarschijnlijk sterk bezet was die hoofdgroep. Negen grootmeesters en negen meesters zorgden tezamen voor een gemiddelde rating van 2433.

De eindstand was:

1. Daniel Fridman (2627) 15½

2. Vadim Malakhatko (2600) 15

3. Andrey Orlov (2494) 13

4. Manuel Bosboom (2434) 12½

5. Mihail Saltaev (2502) 12

Voor een uitgebreid verslag zie www.schaakclubutrecht.nl.
---