Nederlandse ondernemers positief, bij Duitse ondernemers keert het tij

17/03/2008 12:30

Ernst & Young

Waait Nederland mee met deze Duitse wind?

Amsterdam, 17 maart 2008 - Nederlandse ondernemers zijn nog steeds erg positief over de gezondheid van hun eigen bedrijf. Maar liefst 87% van de ondervraagden typeert de gezondheid van hun bedrijf als goed. Ook zien de ondernemers de toekomst zonnig tegemoet: 55% van de ondervraagden verwacht dat de gezondheid van het eigen bedrijf de komende zes maanden zelfs verbetert en 41% gaat er vanuit dat dit gelijk blijft. Ondanks alle recente berichten rondom een recessie blijven de ondernemers positief over de economie; maar liefst 90% van de ondernemers ziet de economie verbeteren of gelijk blijven in 2008.

Bij onze oosterburen lijkt het tij daarentegen te keren. De ondernemers zien de toekomst van de economie somber tegemoet. Slechts 31% van hen (ten opzichte van 73% vorig jaar) verwacht dat de economie dit jaar verbetert. 28% van de ondernemers denkt zelfs dat de economie verslechtert; vorig jaar was dit nog 7%. De gezondheid van het eigen bedrijf in Duitsland wordt nu nog door 55% van de ondervraagden als goed beoordeeld. Maar ook op de vraag hoe men over zes maanden kijkt naar de gezondheid van het eigen bedrijf, antwoordt men een stuk minder positief. Slechts 31% van de ondervraagden ziet de gezondheid van het eigen bedrijf het komende halfjaar verbeteren; een forse daling van 29% ten opzichte van 2007.

Deze conclusies zijn afkomstig uit de Bedrijfsbarometer van Ernst & Young. Voor dit onderzoek zijn 500 managers en medewerkers uit Nederlandse bedrijven telefonisch geïnterviewd. Dit onderzoek maakt deel uit van het internationale Bedrijfsbarometeronderzoek van Ernst & Young. De meting is afgezet tegen de actuele resultaten van de Mittelstandsbarometer, die door de Duitse lidfirma van Ernst & Young is uitgevoerd.

Nederlandse politiek
Uit het Nederlandse onderzoek blijkt verder dat slechts een kleine 20% van de ondervraagden een goede beoordeling geeft over het politieke beleid in Nederland voor het bedrijfsleven. Over de maatregelen die het bedrijfsleven duidelijk ten goede zouden komen, zijn de ondervraagden expliciet: bescherming tegen buitenlandse concurrentie zien zij als belangrijkste maatregel (50%). Een andere maatregel die volgens de ondernemers het bedrijfsleven ten goede zou komen, is de bevoorrechting van bedrijven bij openbare aanbestedingen.





http://www.ey.nl