Gerechtelijke organisatie

Veroordelingen voor valselijk opmaken getuigschriften

âs-Hertogenbosch, 17 maart 2008 â De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft zojuist een man en een vrouw uit Rotterdam veroordeeld voor het valselijk opmaken van onderwijsdiplomaâs en getuigschriften tussen september 2006 en april 2007.

De rechtbank is van oordeel dat de verdachten diplomaâs en getuigschriften valselijk hebben opgemaakt om deze geschriften als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken. De rechtbank ziet de 48-jarige man als initiatiefnemer en heeft hem veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur, een geldboete van 10.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. De 49-jarige vrouw kreeg een werkstraf van 200 uur, een geldboete van 5000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden opgelegd.

Door het medeplegen van valsheid in geschrifte hebben diverse personen kunnen beschikken over diplomaâs, zonder de betreffende opleiding te hebben gevolgd. De verdachten hebben door hun handelen het vertrouwen dat de maatschappij moet kunnen hebben in de echtheid van diplomaâs en getuigschriften in ernstige mate geschaad. Dit is hen volgens de rechtbank des te meer aan te rekenen omdat de verdachten kennelijk slechts hebben gehandeld uit puur winstbejag en zich daarbij niet hebben bekommerd om de gevolgen van hun handelen.

LJ Nummers

BC6637
BC6645

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 17 maart 2008 Naar boven