Landelijke invoering videoconferentie

Persbericht | 17-03-2008

Alle rechtbanken, alle detentiecentra voor vreemdelingen en de grootste Huizen van Bewaring worden uitgerust met apparatuur voor videoconferentie. Hierdoor wordt het mogelijk gedetineerde verdachten, vreemdelingen en getuigen en deskundigen in het buitenland op afstand te horen via een directe beeld- en geluidsverbinding.

Het ministerie van Justitie en de Raad voor de rechtspraak hebben deze afspraak gemaakt naar aanleiding van de resultaten van de kosten-batenanalyse die voorafgaand aan de invoering is uitgevoerd. Deze analyse, die is verricht onder regie van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie, maakt duidelijk dat de invoering besparingen kan opleveren.

Videoconferentie, ook wel telehoren genoemd, wordt al geruime tijd beschouwd als een geschikt middel om de rechterlijke macht te moderniseren en de efficiëntie van de rechtsgang te vergroten. Omdat minder personen hoeven te worden vervoerd, draagt het middel bij aan de veiligheid van gedetineerden en aan de vermindering van de belasting voor het milieu. Videoconferentie zal vooralsnog alleen worden ingezet voor het horen van vreemdelingen, voor het horen van getuigen en deskundigen in het buitenland en voor het horen van verdachten in het kader van een (verlenging) gevangenhouding. Hierdoor worden besparingen bereikt op de vervoerskosten van gedetineerden en op de vervoers- en reiskosten van zogenaamde rogatoire commissies.

Sinds 2007 hebben de Raad voor de rechtspraak en de Dienst Justitiële Inrichtingen drie pilots ingericht. Vreemdelingen die in de detentieboot Dordrecht verblijven, kunnen per videoconferentie worden verhoord vanuit de rechtbank Maastricht. Tussen de rechtbank Haarlem en het Gemeenschappelijke Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba is een verbinding voor videoconferentie aangelegd en ook de rechtbank Den Haag past sinds enige tijd videoconferentie toe om getuigen en deskundigen in het buitenland te horen. De ervaringen zijn tot nu toe positief.

Op basis van de uitkomsten van de kosten-batenanalyse en er ervaringen uit de pilots is besloten om videoconferentie landelijk in te voeren. Het ministerie van Justitie en de Raad voor de rechtspraak streven ernaar apparatuur voor videoconferentie de komende jaren te plaatsen bij alle rechtbanken, alle detentiecentra voor vreemdelingen en bij de grootste Huizen van Bewaring.

Het onderzoek staat op de website van Justitie en van het WODC.

Meer informatie


* Videoconferentie

* Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC)