Gemeente Noordwijkerhout

17/3/2008 - Ontheffingenbeleid parkeerschijfzone centrum Ontheffingenbeleid parkeerschijfzone in het winkelcentrum van Noordwijkerhout vastgesteld

Op 12 februari 2008 heeft het college het ontheffingenbeleid voor de parkeerschijfzone in het winkelcentrum van Noordwijkerhout vastgesteld. Het beleid is ontwikkeld nadat in de zomer van 2007 op een drietal extra locaties in het winkelcentrum parkeerschijfzones zijn ingesteld. De nieuwe locaties zijn de langparkeervakken aan de zuidzijde van de Viaductweg ter hoogte van de winkels, het Landbouwplein en de Coremolen.
Na plaatsing van een parkeerschijf kunnen bezoekers gratis parkeren met een maximum van twee uur van maandag tot en met zaterdag tussen 08.00 en 18.00 uur en op vrijdag tussen 18.00 en 21.00 uur.

Doel parkeerschijfzone
Het doel van de parkeerschijfzone is simpel. Mensen die hun auto langer willen parkeren zullen hun auto iets verder weg moeten parkeren. Het winkelcentrum zal hierdoor voor wat betreft de parkeermogelijkheden aantrekkelijker worden voor bezoekers die met de auto naar het centrum komen. De parkeerterreinen direct grenzend aan en in het centrum kunnen we hierdoor meer benutten voor kort parkeren. Het winkelend publiek heeft zo meer zekerheid over vrije parkeerplaatsen.
Hoofdlijnen ontheffingenbeleid
Naar aanleiding van het besluit om de parkeerschijfzones in te stellen zijn er door inwoners van het winkelcentrum vorig jaar veel meldingen en bezwaren geuit tegen deze maatregel.
Het college heeft besloten een beleid voor deze groep inwoners te ontwikkelen.
De bewoners van de Havenstraat (gelegen tussen het Marktplein en de Dorpsstraat), het Marktplein (appartementencomplex boven voormalige EDAH), de Dorpsstraat (gelegen tussen de Viaductweg en de Herenweg), de Zeestraat (gelegen tussen de Dorpsstraat en de Victoriberg), de Dorpsringweg en de bovenwoning op de hoek Dorpsringweg/Rusthof met adres Rusthof komen in aanmerking voor een ontheffing. Alleen aan bewoners die in de Gemeentelijke Basis Administratie geregistreerd staan, wordt ontheffing verleend.
De aanvrager die beschikt over een parkeerplaats of garage op eigen terrein of elders in het centrum, komt niet in aanmerking voor een ontheffing. De ontheffing geldt van maandag tot en met zaterdag. De ontheffing geeft recht om zonder gebruik van de parkeerschijf gebruik te maken van de parkeerplaatsen in de parkeerschijfzone. Per woning kan met inachtneming van de voorwaarden maximaal één ontheffing worden verleend. De ontheffinghouders kunnen uitsluitend van de parkeerschijfzones op het Landbouwplein en/of de Coremolen gebruikmaken.

Bijzondere voorwaarden
Verder zijn er naast de hoofdlijnen van het beleid nog enkele bijzondere voorwaarden en algemene voorwaarden aan de ontheffingen verbonden. Deze kunnen worden ingezien bij de publieksbalie op het gemeentehuis. De bewoners die recht hebben op een ontheffing zijn inmiddels persoonlijk aangeschreven en kunnen hun gegevens aan de gemeente doorgeven.