Dienstenbond CNV

Nieuws

17 March 2008

Blijft Etos-cao bestaan?

Tijdens de vorige onderhandelingen voor de aanvullende cao's voor Etos Winkelmanagement en distributie is gebleken dat de meerwaarde van deze cao's niet zomaar vaststaat. Daarop is besloten om dat eens goed te bekijken gedurende de looptijd van de cao.

De aanleiding zijn de laatste onderhandelingen. Daarin bleek dat voor beide cao's niet onderhandeld kan worden over de loonsverhoging. Want, zo stelt Etos, die is bepaald in de Drogisterij-cao. Etos, wil geen onderscheid maken tussen de verschillende personeelsleden. De eigenaardige situatie ontstaat dat externe partijen (namelijk medewerkers van een andere cao), bepalen wat uw loonsverhoging is!

CNV Dienstenbond is het daar volstrekt niet mee eens. De Etos cao's zijn zelfstandige cao's. Dan hoort daar ook een eigen loonvraag bij. Anders kunnen we de onderhandelingen voortaan wel schriftelijk afdoen! Bovendien, in de aanvullende cao's wordt ook onderscheid gemaakt tussen de distributiemedewerker, de winkelmanager, kantoorpersoneel en de verkopers. Daarmee heeft Etos boter op het hoofd, want ze doet al wat ze juist niet wil!

Voor de duidelijkheid; Etos hanteert vier cao's. De winkelmedewerkers vallen onder de Drogisterij-cao. Het winkelmanagement valt onder de cao-Winkelmanagement van Etos en de distributiemedewerkers hebben ook een eigen cao bij Etos. Het kantoorpersoneel van Etos valt onder de cao Staf en Services van Albert Heijn.

Afgelopen donderdag heeft CNV Dienstenbond met Etos gesproken over de Etos-cao's. daarbij is een vergelijking gemaakt tussen de branche-cao en de eigen cao. Als blijkt dat er geen echte meerwaarde is voor een eigen cao, zal CNV Dienstenbond, in overleg met de leden, er mogelijk voor kiezen de cao's af te schaffen. Zeker als er over de eigen loonsverhoging niet onderhandeld kan worden. Voordat er echter een definitief besluit over valt, zullen we de leden uiteraard raadplegen.

CNV Dienstenbond onderhandelt voor de leden, we zitten er bovenop. Ontwikkelingen gaan snel in uw organisatie, dan is het goed om een vakbond te hebben die weet waar het over gaat. Maak uw ongeorganiseerde collega lid. Nu krijgen zij de eerste drie maanden gratis het lidmaatschap kado!

Voor vragen en/of opmerkingen, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma Telefoon: 023 - 5651052 of e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl. Voor meer informatie zie ook onze website: www.cnvdienstenbond.nl