Gemeente Teylingen

gemeenteraad

KTS kijkt in de keuken van de gemeenteraad

17 maart 2008

PERSBERICHT 14 maart 2008 - De afgelopen week bezochten zeven tweede klassen van Het Teylingen College sector KTS het bestuurscentrum van de gemeente Teylingen. De leerlingen kregen in de raadzaal uitleg over hoe het bestuur van een gemeente werkt.

De leerlingen werden ontvangen in de raadzaal door wethouder Wilbrink en de raadsleden Nieuwenhuizen, Alewijnse, Keijzer en Van Velzen. Zij vertelden wat de gemeente doet. De leerlingen kregen zo inzicht in de werking van het gemeentebestuur. Ze leerden ook hoe ze hun stem kunnen laten horen in de politiek. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het spreekrecht in de raadsvergadering of het indienen van een burgerinitiatief. Het bezoek werd afgesloten in de werkkamer van burgemeester Schelberg, die met de leerlingen in gesprek ging over het werk van een burgemeester.

KTS bezoekt bestuurscentrum

Leerlingen van de KTS in gesprek met wethouder Wilbrink.

Vragen

De scholieren mochten alles vragen. Een greep uit de vragen: "Hoe ziet de dagindeling van de wethouder eruit?" en "Is de burgemeester de baas in de gemeente?" en "Hoeveel is de ambtsketen waard?" Zo leerden de leerlingen dat een wethouder op een dag veel overlegt en vergadert. De gemeenteraad is de baas in de gemeente, omdat de raad gekozen wordt door de inwoners. De zilveren ambtsketen is onbetaalbaar, vanwege de symbolische waarde voor Teylingen.

Project De Stad

In de week van 3 maart is de KTS gestart met het project "De Stad". De leerlingen kregen de opdracht een voorziening te bedenken die nog niet in de gemeente Teylingen is, daar een ontwerp voor te maken en er een plaats voor te bepalen. Alle vakken en leergebieden werken vanuit hun vakgebied gedurende twee weken mee aan dit project. Zo wordt bij Nederlands aandacht besteed aan vergader- en discussietechniek. Het maken van een ontwerp voor de gekozen voorziening gebeurt bij beeldende vormgeving en Natuur & Techniek. Hoe de gemeenteraad in elkaar zit, komt aan de orde bij Mens & Maatschappij.