Gemeente Wageningen

Wageningers van alle leeftijden pakken het klimaatprobleem aan

Afgelopen zaterdag, 15 maart zijn meer dan 500 Wageningers naar het Junusplein gekomen voor de Manifestatie in het kader van `Goed klimaat in Wageningen'. Minister Cramer van Ruimte en Milieu noemde Wageningen met deze campagne een koploper en hoopt dat veel gemeenten zullen volgen. Maar liefst 42 huishoudens hebben zich op 15 maart direct aangemeld. Leerlingen van Pantarijn zijn een weddenschap aangegaan met wethouder Efdé, dat zij met elkaar voor 100 huishoudens gaan zorgen en daarmee voor 8% CO2 besparing.

Minister Cramer tekent weddenschap en pleit voor actie De leerlingen van scholengemeenschap Pantarijn hebben onder het toeziend oog van Minister Cramer een weddenschap afgesloten over energiebesparing. Deze weddenschap, `The Bet', is een actie van Jongeren Milieu Actief (JMA), die ook al in diverse andere gemeenten heeft plaatsgevonden.

Tijdens haar toespraak hield minister Cramer haar toehoorders voor, dat de wereld een ernstig probleem heeft. `Ik sta niet alleen híer', zei ze `maar ook op Bali, ook in New York en overal vertel ik hetzelfde verhaal.' Volgens de minister is een temperatuurstijging van 2 graden Celsius al niet meer te voorkomen en gaat het erom dat we het niet tot 4 of 6 graden laten oplopen. Dat zou zeer ernstige gevolgen met zich meebrengen.
Zij prees Wageningen, omdat Wageningers gezamenlijk het initiatief nemen om er concreet iets aan te doen. `We hebben iedereen nodig om dit probleem op te lossen', aldus de minister. Ook Harry Otten van Meteoconsult wees op de ernst van de situatie. `Het verschil tussen deze klimaatverandering en de cycli van klimaatveranderingen in het verleden, is dat het nu zo ontzettend snel gaat. En zelfs sneller dan voorspeld. Zoals het er nu naar uitziet zal het zeeijs op de Noordpool mogelijk gesmolten zijn in 2015.' Hij ziet in zonne-energie de belangrijkste oplossing op de lange termijn. Maar tussentijds zijn andere oplossingen nodig. Ook aanzienlijke energiebesparing is daarbij van groot belang.

Sfeerverhogende acteurs en kramen met véél tips over energiebesparing.

De honderden bezoekers van de manifestatie bezochten de informatiestands over bijvoorbeeld LED-verlichting en dubbel glas, maar konden ook de flexibele zonnecellen zien en voelen, die de Nuon vanaf 2011 grootschalig gaat produceren. De Fietsersbond verzorgde een optocht van zeer uiteenlopende bijzondere fietsen. Leerlingen van de Piekschool, De Nude, de Nijenoord en de Kardinaal Alfrinkschool gingen met elkaar de strijd aan in een quizrace, georganiseerd door het Groene Wiel. Veel belangstelling had ook de poppenkast, de zonnefiets en niet te vergeten de replica van zonneauto de Nuna. De bezoekers maakten veel gebruik van de mogelijkheid om de bandenspanning van hun auto's te laten controleren, of een proefrit te maken in een hybridenauto. Veel mensen gingen naar huis met radiatorfolie en/of standby-killers. Het zachte weer, de ongedwongenheid en de sfeerverhogende inbreng van de acteurs van theatergroep Truccatori, maakten van de manifestatie over een serieus onderwerp toch een aangename zaterdagmiddagactiviteit.

Wilt u zelf ook meedoen aan `Goed klimaat in Wageningen'? Kijk dan op `Goed klimaat'.
U kunt ook een folder met aanmeldingsformulier opvragen bij loket Ruimte, tel. (0317) 492 700 of bij loket Informatie, tel. (0317) 492 400 ('s morgens geopend).