Gemeente Epe


Buitenbad De Koekoek in Epe deze zomer open

Op basis van gegevens uit vervolgonderzoeken is het verantwoord het buitenbad en de ligweide van zwembad De Koekoek in Vaassen deze zomer gewoon open te stellen. Dit concluderen de provincie Gelderland en de gemeente Epe. In deze vervolgonderzoeken is gekeken naar de mogelijke risico's van de bodemvervuiling die in 2007 werd aangetroffen. Het blijkt dat risico's voor mensen die gebruik maken van het buitenbad en de ligweide uitgesloten zijn.

Nadat in het voorjaar van 2007 de bodemverontreiniging werd geconstateerd is het buitenbad en de ligweide in de zomer 2007 gewoon open geweest. Op basis van de gegevens uit het vervolgonderzoek is gekeken naar de mogelijke risico's van de bodemverontreiniging voor de gebruikers van het buitenbad en de ligweide. Uit dit onderzoek blijkt dat de risico's voor de mens uitgesloten zijn. De hoogste concentratie aan verontreiniging ligt in een relatief klein deel van het terrein. Deze concentratie ligt echter niet onder het buitenbad en de bijhorende ligweide. Het is juist deze concentratie die er toe geleid heeft dat de provincie de verontreiniging als spoedeisend heeft beoordeeld.

De bodemverontreiniging kwam in het voorjaar van 2007 aan het licht tijdens een bodemonderzoek vanwege uitbreidingsplannen van sportcomplex De Koekoek. Uit dit bodemonderzoek bleek dat er verontreiniging van koper en zink en (in mindere mate) lood in de grond aanwezig is. De verontreiniging ligt op het terrein van De Koekoek en ten zuiden hiervan (richting Veldeksterweg). Plaatselijk gaat de verontreiniging tot 2,7 meter diepte, in het grondwater is echter geen verontreiniging aangetroffen.