Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018


2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
17 maart 2008 VO/B&B/2008/7273

Onderwerp
wetsvoorstel voorzieningenplanning VO;
bekostiging nevenvestiging met
spreidingsnoodzaak praktijkonderwijs

In het plenair debat over het wetsvoorstel modernisering voorzieningenplanning op 13 maart jl. heeft het Kamerlid Van Dijk (SP) er op gewezen dat scholen voor praktijkonderwijs in omvang kleiner zijn dan andere scholen voor voorgezet onderwijs en dat ze daardoor voor nevenvestigingen met spreidingsnoodzaak de aanvullende bekostiging mislopen. Hij heeft de regering verzocht om een voorstel te doen dit financiële probleem voor scholen voor praktijkonderwijs (op zijn minst ten dele) te compenseren.

Ik heb toegezegd schriftelijk op zijn verzoek te zullen reageren. Met deze brief kom ik die toezegging na.

Momenteel bestaat er voor een nevenvestiging met spreidingsnoodzaak, op basis van de "Regeling aanvullende personele bekostiging nevenvestigingen met spreidingsnoodzaak", aanspraak op extra personele bekostiging, als die nevenvestiging tenminste 120 leerlingen telt. Dat geldt ook voor een nevenvestiging voor praktijkonderwijs.
Onder dezelfde voorwaarden wordt aan een nevenvestiging met spreidingsnoodzaak bovendien een aanvullende materiële bekostiging toegekend; deze is opgenomen in de regeling bekostiging exploitatiekosten voorgezet onderwijs.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Gelet op het feit dat de stichtingsnorm voor praktijkonderwijs belangrijk lager is dan die voor vbo of mavo ben ik bereid de bovengenoemde regelingen met ingang van 1 augustus 2008 zo aan te passen, dat een bestaande nevenvestiging van een school voor praktijkonderwijs een aanvullende personele bekostiging krijgt, als die nevenvestiging tenminste 80 leerlingen telt. Ook zal daarvoor de aanvullende materiële bekostiging gaan gelden zoals opgenomen in bovengenoemde regeling voor de exploitatiekosten.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart