Strenge winter laat in Tadzjikistan zijn sporen na 17 maart 2008, New York - Twee maanden geleden was Tadzjikistan net een grote vrieskist. Het bergstaatje kreeg de zwaarste winter in dertig jaar tijd te verduren en tot overmaat van ramp viel de stroom ook nog eens uit.

Kinderen van een kostschool in Kabadiyon. Foto: Unicef Tadzjikistan
Kinderen van een kostschool in Kabadiyon. Foto: Unicef Tadzjikistan

Door de zware sneeuwval van de afgelopen winter hebben modder en lawines belangrijke wegen afgesloten. Het ministerie van Gezondheid waarschuwt dat het drinkwater vervuild raakt door beschadigde rioleringen en waterleidingen, waardoor er ziektes uitbreken.

Overstromingen en modderlawines De inwoners van de hoofdstad Dushanbe hebben inmiddels weer elektriciteit en verwarming, maar in hoger gelegen delen van Tadzjikistan is het nog steeds extreem koud en valt de stroom regelmatig uit. Bovendien is er nog steeds kans op overstromingen en modderlawines. Unicef is bang dat de bevolking het land niet kan bewerken en door de problemen niet in haar levensonderhoud kan voorzien, zodat de voedselvoorziening in gevaar kan komen.

Unicef heeft sinds januari, toen een aantal kleine kinderen aan de kou is overleden, gezorgd voor hulpgoederen. Het ging daarbij onder meer om dekens, generatoren en kerosinekachels. De goederen waren met name bestemd voor kostscholen en weeshuizen, waarin totaal 10.000 kinderen wonen. Ook kraamklinieken en ziekenhuizen kregen hulp van Unicef. Er staan nog meer goederen klaar voor verzending, mocht Tadzjikistan met overstromingen te maken krijgen.

Unicef heeft tijdens de strenge winter aan kostscholen zoals in Kabadiyon hulpgoederen geleverd. Foto: Unicef Tadzjikistan Unicef heeft tijdens de strenge winter aan kostscholen zoals in Kabadiyon hulpgoederen geleverd. Foto: Unicef Tadzjikistan

Schoon water

Unicef wil er ook voor zorgen dat de bevolking de beschikking krijgt over schoon water. "Unicef spant zich hiervoor extra in, omdat in het noorden en zuiden van het land gevallen van tyfus zijn gemeld," zegt Ruth Leano van het Unicef-kantoor in Tadzjikistan. In stedelijke gebieden zal een voorlichtingscampagne worden gehouden om mensen te waarschuwen voor de gevaren van vervuild drinkwater. Ook zorgt Unicef voor trucks die schoon water zullen aanvoeren, want het zal nog even duren voordat de watervoorzieningen in de steden gerepareerd zullen zijn.

Unicef heeft in februari om geld gevraagd voor de hulpverlening aan Tadzjikistan. Na deze oproep is ongeveer 1 miljoen dollar binnengekomen.