Gemeente Reimerswaal


Water uit de Brabantse Wal mogelijk deels naar landbouwbedrijven in Zeeland

Geplaatst op: 17-03-2008
door: ()

De provincie Zeeland onderzoekt de komende maanden de mogelijkheden om water van de Brabantse Wal voor een deel in te zetten op landbouwbedrijven op Zuid-Beveland. Nu nog loopt dat zogeheten `kwelwater' rechtstreeks van de Brabantse Wal naar de Westerschelde. Dit terwijl het water van uitstekende kwaliteit is en de Zeeuwse landbouw dringend verlegen zit om zoet water.

Voor veel bedrijven in Zuid-West Nederland is de aanwezigheid van zoet water letterlijk van levensbelang. Beschikbaarheid van zoet water, met de zee op steenworp afstand, is echter geen vanzelfsprekendheid.

Masterplan Water uit de Wal
Een mogelijk nieuwe leverancier van zoet water is de Brabantse Wal. Aan de voet van de wal borrelt kwelwater omhoog wat anno 2008 via beken en kreken rechtstreeks in de Westerschelde verdwijnt. En dat terwijl landbouwbedrijven op Zuid-Beveland dringend behoefte hebben aan zoet water. Nu nog halen deze bedrijven dat water uit de Biesbosch. Maar de capaciteit van de aanvoerleiding is beperkt, zo is de ervaring tijdens enkele recente droge zomers. Het rapport `Masterplan Water uit de Wal', dat onlangs verscheen, ziet mogelijkheden om het kwelwater uit de Brabantse Wal op te vangen en naar Zuid-Beveland te laten vloeien. Om dat te realiseren, moeten wel een aantal voorzieningen worden aangelegd. Onder meer een opvangbekken (in de vorm van een ondiepe, natuurlijk ingerichte waterplas van ongeveer vijf hectare) aan de voet van de Brabantse Wal en een grote wateropslag, met een capaciteit van een half miljoen kubieke meter, in Zuid-Beveland.

Reigersbergsche polder
Of een en ander ook écht haalbaar is, moet de komende maanden blijken uit een nadere studie. Zo is het nog twijfelachtig of de Brabantse Wal voldoende water oplevert voor alle landbouwbedrijven in Zuid-Beveland. Mogelijk moet voor een deel van Zuid-Beveland, met name voor de Reigersbergsche polder, naar alternatieven gezocht worden.

RWZI Bath
Verder hebben de partijen nog meer nieuwe potentiële zoetwaterbronnen op het oog. Zo loost de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Bath nu nog grote hoeveelheden zoet water op de Westerschelde. Dat water is tamelijk rijk aan onder meer chloor en daarmee ongeschikt voor hergebruik in industrie of landbouw. Met een extra nabehandeling wordt dit water mogelijk wél geschikt voor industrie of landbouw. Waterschap Brabantse Delta, Evides en Brabant Water overwegen nu een kleine proefinstallatie te bouwen en zo de mogelijkheden van hergebruik nader te onderzoeken.

Het systeem in vogelvlucht
Ingenieursbureau Grontmij is nauw betrokken bij de studie om kwelwater uit de Brabantse Wal voortaan voor een deel aan te wenden op land- en tuinbouwbedrijven in Zuid-Beveland. Bijgaand schema laat de werking zien. Het kwelwater, dat aan de voet van de Brabantse Wal opborrelt, wordt opgevangen in een zogeheten `doorstroom bekken', in de directe omgeving van de wal. "Hier verblijft het water ongeveer twee dagen", legt projectleider Eric Broers van Grontmij uit. "Kwelwater is rijk aan ijzer en daarmee ongeschikt voor de land- en tuinbouw. In het bekken slaat dit ijzer neer." Het ijzerarme water wordt vervolgens naar Zuid-Beveland getransporteerd. Een deel van dat water zal direct worden gebruikt in de landbouw, een ander deel wordt opgevangen in een diep bekken met een capaciteit van ongeveer een half miljoen kuub. "Dat is de voorraad. Die zal worden aangesproken tijdens droogte. Want dan zal enerzijds de behoefte aan water stijgen en tegelijkertijd de hoeveelheid kwelwater uit de Brabantse Wal afnemen."

Meer water in de Brabantse Wal
De strijd tegen de verdroging van de Brabantse Wal wordt op twee fronten gevoerd: enerzijds door het gebruik van grondwater in het gebied te beperken en anderzijds door oppervlaktewater, meer dan voorheen, de kans te geven in de grond te trekken. Inzijgen, heet dat met een duur woord.

In de strijd tegen verdroging staat het waterschap niet alleen. Dat gebeurt onder meer samen met andere overheden, drinkwaterbedrijf Evides en de terreinbeheerders Natuur -monumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap en het grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. En ook de landbouw speelt een belangrijk rol.
Zo werken de provincie Noord-Brabant en Evides aan een akkoord op korte termijn om de winning van drinkwater op de Brabantse Wal flink terug te dringen. Dat zal leiden tot een `nattere' Brabantse Wal. Tegelijkertijd worden vennen, beken en waterlopen op de Brabantse Wal in oude glorie hersteld. Vorig jaar bijvoorbeeld is het Moseven opgeknapt, en dit jaar is de waterloop Heiloop aan de beurt.