Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Drie inspectiediensten controleren REACH-regelgeving

17-03-2008

De drie inspectiediensten Arbeidsinspectie (AI), Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de VROM-Inspectie (VI) voeren dit jaar gerichte controles uit op de naleving van REACH-regelgeving door bedrijven. REACH (Registratie, Evaluatie en Autoristatie van Chemische stoffen) is op 1 juni 2007 gefaseerd in werking getreden en geldt voor alle bedrijven die beroepshalve chemische stoffen of preparaten (mengsels van stoffen) produceren, in de EU importeren, distribueren of professioneel gebruiken. De controles vinden het hele jaar plaats.

De controles vinden plaats bij producenten, importeurs, handelaren en professionele gebruikers van stoffen, preparaten en voorwerpen. Belangrijke aandachtspunten voor 2008 zijn de controle op het gebruik van veiligheidsinformatiebladen (VIB's) en het doorgeven van informatie over stoffen en preparaten in de keten.

Omdat het om nieuwe regelgeving gaat, leggen de inspecties tijdens de controles de regels uit. De inspectiediensten ontwikkelen voor de verschillende categorieën bedrijven een factsheet waarin te lezen is wat er van de bedrijven wordt verwacht en wat zij kunnen doen om aan de regelgeving te voldoen. Verder verzamelen de inspecties tijdens de controles informatie over de keten om zo een analyse van de keten te kunnen maken en vervolgacties te kunnen bepalen. Ook worden de onderdelen van de bestaande regelgeving die nog van toepassing zijn gecontroleerd. De inspecties treden handhavend op daar waar overtredingen worden geconstateerd.

De bedrijven die worden gecontroleerd zijn onderverdeeld in vijf categorieën:

1. Producenten van stoffen en georganiseerde importeurs van stoffen, preparaten en voorwerpen, zoals producenten van basischemicaliën en oplosmiddelen.

2. Distributeurs (handelaren), voorbeelden hiervan zijn handelaren in kleurstoffen.

3. Producenten van preparaten en voorwerpen, met als voorbeeld de verfindustrie.

4. Niet georganiseerde importeurs van stoffen, preparaten en voorwerpen van onder meer grondstoffen voor chemische industrie.
5. Professionele toepassers, bijvoorbeeld schildersbedrijven, scheepswerven, etc.

Download


Zie het origineel


* Compleet overzicht van de controles (pdf, 12 KB).

Zie ook


Zie het origineel


* VROM-Inspectie

* Algemene informatie over REACH: helpdesk REACH, www.helpdesk-REACH.nl.

* Specifieke vragen over de handhaving van REACH: postbus.handhavingreach@minvrom.nl.

Dossiers


* REACH