Gemeente Utrecht

Flinke uitbreiding Utrechtse voorscholen met steun van rijk

De komende jaren starten in Utrecht 25 extra voorschoolgroepen. In de andere drie grote steden breiden de voorscholen ook uit. De wethouders Onderwijs en Jeugd, voor Utrecht Rinda den Besten, tekenden daarvoor vandaag een overeenkomst met staatssecretaris Dijksma. Er zijn afspraken gemaakt over het aantal en de kwaliteit van de voorscholen. In Utrecht bereiken we nu 880 peuters die de voorschool nodig hebben; na de uitbreiding is er plaats voor 1350 kinderen. Dan kan 60 % van de Utrechtse kinderen die dat nodig hebben, naar de voorschool. Nog lang niet genoeg, want Utrecht wil uiteindelijk voor alle kinderen met achterstanden een plaats op de voorschool.

De 25 extra voorschoolgroepen worden door het rijk gefinancierd tot 2011. Ze komen vooral in de prachtwijken, omdat daar de meeste kinderen met achterstanden wonen. Op de voorschool krijgen peuters met taal- en gedragsachterstanden extra aandacht. Ze kunnen dan zo goed mogelijk voorbereid naar de basisschool. Wethouder Rinda den Besten: "Dit is heel belangrijk, want als kinderen met achterstanden aan de basisschool beginnen dan halen ze die niet meer in. We zijn blij met de financiering door het rijk van 25 extra voorschoolgroepen. Maar we hebben in Utrecht in totaal 152 groepen nodig! Pas dan is er plaats voor alle kinderen die dat nodig hebben. Dat kost ruim twaalf miljoen euro. We zijn er dus nog lang niet!". Nog verder kijkend wil Den Besten dat er uiteindelijk voor alle 0 tot 4-jarigen een basisvoorziening komt. Daarin zitten onder meer kinderopvang, peuterspeelzalen en voorscholen. Ouders kunnen dan een keuze maken die past bij hun situatie en de behoefte van het kind. Dit bevordert ook integratie, omdat kinderen elkaar van jongs af aan ontmoeten, met elkaar spelen en van elkaar leren.

Gemengde groepen
In Utrecht zijn nu zeventig voorschoolgroepen. Daaronder zijn vier gemengde groepen, waarin kinderen van voorschool en peuterspeelzaal samen zitten. Dit bevordert integratie en de kinderen kunnen van elkaar leren. De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de effecten. Utrecht wil het aantal gemengde groepen uitbreiden, maar hier is voor de hele stad nog eens twee miljoen euro extra nodig.

Kwaliteit voorscholen
In de overeenkomst is afgesproken dat Utrecht van het rijk van 2011 tot 2014 geld krijgt voor minimaal 1350 voorschoolplaatsen. Verder gaan de grote steden en het rijk de bekostiging van het onderwijsachterstandenbeleid bestuderen. Doel is dat alle kinderen die voorschoolse educatie nodig hebben, een aanbod krijgen. Ook andere kinderen moeten eraan kunnen deelnemen om segregatie te voorkomen. Er zijn ook afspraken gemaakt over de kwaliteit van de voorscholen. Zo komen er alleen plaatsen van vier dagdelen, met twee leidsters op een groep. Er wordt gewerkt met bewezen effectieve methoden. Utrecht hanteert deze kwaliteitseisen al.



Gemeente Utrecht