Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland roept China op tot beëindigen geweld Tibet

17 mrt 2008 | Staatssecretaris Timmermans heeft vanmorgen de Chinese ambassadeur ontboden om de ernstige zorgen van de Nederlandse regering over de recente ontwikkelingen in Tibet over te brengen.

De Nederlandse regering is buitengewoon verontrust over de berichten dat bij confrontaties tussen Tibetaanse demonstranten en Chinese autoriteiten tientallen doden gevallen zijn. Nederland roept China op spoedig duidelijkheid te verschaffen over de huidige situatie in Tibet, bijvoorbeeld door internationale media toe te laten.

Ook van de kant van de Europese Unie is bij China aangedrongen op meer transparantie. Timmermans, die Verhagen vervangt, drong bij de ambassadeur aan op het vinden van vreedzame oplossingen voor de problemen die de huidige onrust veroorzaken. Hij benadrukte het belang daarbij de mensenrechten te respecteren.

De Chinese ambassadeur stelde tijdens het gesprek de schade aan de orde die gisteren tijdens een demonstratie is toegebracht aan de Chinese ambassade. De staatssecretaris heeft bevestigd dat Nederland er op grond van internationale verdragsverplichtingen voor moet zorgen dat de ambassade normaal en veilig kan functioneren. De schade die is aangebracht zal op gebruikelijke wijze tussen Nederland en China worden afgehandeld.

Meer informatie


* Verklaring Europese Unie over de situatie in Tibet Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl