Gemeente Ede

nummer 052 / Ede, 17 maart 2008

Raad van State doet uitspraak over Kernhem
verzoek om voorlopige voorziening afgewezen

De voorzitter van de Raad van State wijst het verzoek om een voorlopige voorziening voor de wijk Kernhem af. Dit betekent dat de voorbereidingen voor de bouw van de 2e fase door kunnen gaan. Voor de gemeente en de betrokken projectontwikkelaars is de uitspraak van de Raad van State een welkome opsteker, zeker nu zij vorige week een samenwerkingsovereenkomst tekenden voor de bouw van deze 2e fase. De gemeente en de betrokken projectontwikkelaars gaan nu hard aan de slag om de bouw voor te bereiden, onder andere door snel de noodzakelijke uitwerkingsplannen in procedure te brengen.

Beroepsschrift
Met het verzoek om een voorlopige voorziening wilde de Vereniging behoud Kernhem/Doesburg vervolgacties voor de ontwikkeling van de 2e fase Kernhem stil leggen, totdat hun eerder ingediende beroepschrift tegen het gehele bestemmingsplan voor Kernhem is behandeld. De behandeling van dit beroepsschrift wordt in de tweede helft van dit jaar verwacht.

Raad van State
De Vereniging behoud Kernhem/Doesburg richtte zich tijdens de zitting onder meer op het ontbreken van een behoefte aan nieuwe woningbouw. De voorzitter van de Raad van State twijfelt niet aan deze behoefte; er is een tekort aan sociale woningbouw in Ede en bovendien is een deel van de nieuwe woningbouw in de 2e fase nodig voor de opvang van de bewoners van de te herstructureren wijken Veldhuizen A en Uitvindersbuurt.
De voorzitter van de Raad van State heeft het belang van de gemeente Ede om het plan- en bouwproces te kunnen vervolgen, afgewogen tegen het belang van de vereniging behoud Kernhem/Doesburg om deze activiteiten stil te leggen totdat het beroepschrift is behandeld. In deze afweging heeft de voorzitter dus voor de gemeente Ede gekozen. Daarbij heeft hij laten meewegen dat volgens hem de geplande ecologische zone voldoet aan de gestelde eisen, in tegenstelling tot de mening van de vereniging. Verder blijkt volgens de Raad niet dat de vaste verblijfplaatsen van vleermuizen zullen worden verstoord, of dat niet voldaan kan worden aan de regels vanuit de Flora- en faunawet.

2e Fase
In de 2e fase Kernhem worden 1920 woningen gebouwd. Naar verwachting kan het bouwrijp maken na de zomer van start gaan en begint de verkoop van de eerste woningen in het najaar van 2008. De vroegste oplevering van de huizen is dan eind 2009 gepland. In de 2e fase van Kernhem worden gemiddeld 500 woningen per jaar gebouwd. De laatste woningen zullen rond 2013 worden opgeleverd.

---