Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Humor en handicap gaan samen
---

De CG-Raad vindt de grappen die cabaretiers maken over mensen met een handicap of chronische ziekte een teken van maatschappelijke participatie.

Dit standpunt gaat ervan uit dat zolang mensen nog omzichtig met je omgaan, je er niet bij hoort. Vergelijk het met de situatie van iemand die een bestaande kring van familie, vrienden of werk binnenkomt. De nieuwkomer voelt zich pas deel van de groep als mensen een keer boos op hem zijn geweest of een grap met haar hebben uitgehaald. Emancipatie betekent dus ook: mikpunt kunnen zijn en hard lachen om jezelf.

Het incident in een voorstelling van Micha Wertheim vorige week dinsdag in Roermond is natuurlijk heel ongelukkig. Een grappenmaker moet ook weten wanneer hij moet stoppen. Wertheim heeft dat die bewuste avond klaarblijkelijk onvoldoende aangevoeld.

Overigens is hij niet de enige cabaretier die grappen over gehandicapten maakt: ook in het satirische tv-programma Draadstaal en in de voorstelling van Jeroen van Merwijk klonk ironie over mensen met een handicap. Volgens de CG-Raad is dit een teken dat zij zichtbaarder worden en meetellen. De kopgroep rijdt in de goede richting, nu het peloton van de samenleving nog: op naar een vanzelfsprekende deelname van mensen met een handicap of chronische ziekte op alle terreinen.


* www.michawertheim.nl


* Het artikel in de Telegraaf van 15 maart 2008

(Geplaatst: 17 maart 2008)

---