Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Fortune onderzoekt bruikbaarheid ziekenhuisapparatuur

AccessMedic-AT is de werktitel van een project dat de Fortunegroep van plan is uit te voeren. Het is gericht op de toegankelijkheid en bruikbaarheid van technische apparatuur voor mensen met functiebeperkingen die in ziekenhuizen en medische praktijken wordt toegepast voor diagnostisch onderzoek en therapeutische behandelingen.

Mensen met een handicap kunnen ook ziek worden, mensen met een chronische ziekte kunnen er één bij krijgen. Diagnoses moeten dan gesteld worden met een grote variëteit aan technische apparatuur, behandelingen worden gedaan met andere toepassingen van technische aard.
Deze problematiek werd naar aanleiding van een paar niet eens zo ingewikkelde diagnoses en behandelingen (oogheelkunde en orthopedie), tijdens de laatste Fortunevergadering ter sprake gebracht, in verband met verregaande ontoegankelijkheid en bruikbaarheid voor rolstoelers. Het bleek herkenbaar voor anderen te zijn, niet alleen voor rolstoelers, maar ook voor mensen met 'afwijkende' lichamen, zoals erg lange, erg kleine en zeer dikke mensen. Hieronder welke een aantal voorbeelden.:

(On-)toegankelijke behandelapparatuur

De gipstafel
Deze lijkt meer gefabriceerd om aan de ARBO-wetgeving te voldoen, dan om alle patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen. Als rolstoeler moet je, voorzichtig want met gebroken been, door de gipsmeester en een paar van zijn collegas opgetild worden. Als het verticaal beweegbare gevaarte 15 cm. lager had kunnen komen, was er geen enkel probleem geweest om over te schuiven.

De tandartsstoel
Zelfde laken een pak. Ontworpen voor het comfort van de tandarts, maar het ding is tegenwoordig zo high-tech geworden dat ie met de rolstoel niet meer te benaderen is om een eenvoudige transfer van rol- naar tandartsstoel te maken.

(On-)toegankelijke onderzoeksapparatuur

Fiets-ergometer
Iemand die voor een check een zgn. hartfilmpje moet laten maken, wordt door de cardioloog op een fiets-ergometer gezet. Trappen maar, en na een paar minuten weet deze hoe de hartconditie van de betroffen patiënt is. Voor rolstoelers is een dergelijke voorziening onbruikbaar. Het enige alternatief schijnt een zeer onaangename ervaring door de toediening van een bepaald medicijn te zijn om tot eenzelfde oordeel te komen.

Ogentests
Dit lijkt erg op het probleem bij de gipstafel. De oogarts bekijkt staande de ogen van de patiënt. De verticaal beweegbare stoel zou lager moeten kunnen komen om de transfer van rolstoel naar het apparaat te kunnen maken. Andere apparatuur (met lenzen) was zittend in de rolstoel niet of nauwelijks en dan met grote inspanning te benaderen. Eerste tests waren door die inspanning vertekend, dus waardeloos.

(On-)toegankelijkheid voor mensen met afwijkende lichaamsafmetingen

Veel medische apparatuur is niet geschikt voor lange mensen en te dikke mensen. Iemand van boven de 200 cm. krijgt mogelijk problemen bij een scan van de rug ingeval van een hernia. Het apparaat zou te kort zijn. Dergelijke scanapparatuur is ook niet bruikbaar voor te dikke mensen. Deze personen worden per ambulance afgeleverd bij de faculteit diergeneeskunde om in de scan voor paarden te gaan.

We hebben hier dus als voorbeelden de orthopedie, de tandartsenij, de cardiologie, neurologie en de oogheelkunde. Doorsneegeneeskunde, niet altijd levensbedreigend, soms wel.
Maar hoe zit het met andere specialismen zoals interne geneeskunde, urologie, gynaecologie, k.n.o., neurochirurgie, longziekten, oncologie enz. enz.? Waar zich ziekten kunnen voordoen die wel zo effectief mogelijk gediagnosticeerd en doelgericht behandeld moeten worden? Heeft het medische missers opgeleverd? En zijn er nog andere beperkingen, bijvoorbeeld visuele of auditieve, die problemen opleveren voor onderzoek en behandeling.

Vandaar dat wij u de volgende vragen willen voorleggen. Kunt u ons uw ervaringen doorgeven?


* Herkent u deze problematiek?

* Zo ja, welke zijn uw ervaringen op dit gebied?
* Op welke handicap of beperking heeft dit betrekking?
* In welk(e) specialisme(n)?

* Welke apparatuur was niet of onvoldoende toegankelijk en/of bruikbaar?

* Had dit negatieve gevolgen?

* Welke?

* Heeft u dit met de betreffende specialist of afdeling bespreekbaar gemaakt?

* Indien dit het geval is: wat waren de reacties?
* Hebt u wellicht een officiële klacht ingediend op grond van de Wet Klachtrecht (1995) of het medisch tuchtrecht?
* Indien dit het geval is: wat was het resultaat van een dergelijke procedure?

* Hebt u nog meer opmerkingen?

U kunt uw reacties sturen aan:
Fortunegroep
E-mailadres: w.bokma@wanadoo.nl
Postadres: Winnifred Bokma, Hofmark 122, 1355 HJ Almere-Haven

(Geplaatst: 17 maart 2008)

---