Bestrijding van muskusratten blijft noodzakelijk

17/03/2008 15:49

Unie Van Waterschappen

'Graverij van muskus- en beverratten leidt tot een afname van de veiligheid van waterkeringen. In sommige gevallen leidt graverij zelfs tot een enorme toename van kans op overstromingen. De bestrijding van muskusratten blijft noodzakelijk, omdat preventieve maatregelen die de veiligheid voldoende garanderen er niet zijn. Dit blijkt uit nut- en noodzaakonderzoeken van de Landelijke Coördinatiecommissie Muskusrattenbestrijding (LCCM). De Bestuurlijke Commissie Muskusrattenbestrijding (BCM)- de bestuurlijke tak van de LCCM - adviseert provincies en waterschappen om door te gaan met de huidige bestrijdingsmethode om veiligheidsrisico's te voorkomen.

Uit de onderzoeken kwam ook naar voren dat de organisatie efficiënter kan werken door de taak over te brengen van de provincies naar de waterschappen en het aantal organisaties terug te brengen. Ook beveelt de BCM aan om een normering te gaan ontwikkelen als sturingselement. Wanneer de bestrijdingsorganisaties intensiever samenwerken, onder andere op het vlak van vangmethode en strategie, registratie en personeelsbeleid, wordt een deel van de huidige knelpunten weggenomen.

Aanvullend onderzoek
De BCM wil aanvullend onderzoek laten verrichten naar alternatieve vangststrategieën. Dit onderzoek zal bestaan uit twee 3-jarige veldexperimenten naar objectbestrijding en landsdekkende bestrijding in de winter en het voorjaar. Om harde conclusies te kunnen trekken over de effectiviteit en toepasbaarheid van de strategieën "bestrijden van kwetsbare objecten" en "bestrijding in winter en voorjaar" ten opzichte van de huidige strategie zijn veldexperimenten uitgewerkt die 3 jaar duren. Hiervoor zullen gebieden moeten worden aangewezen waar deze veldexperimenten kunnen worden uitgevoerd. Ook wil de BCM dat de gevolgen van het stoppen van de bestrijding wordt onderzocht, in eerste instantie aan de hand van een theoretisch model, zodat de veiligheid niet in het geding komt. De BCM blijft Europees onderzoek naar de humaniteit van vangmiddelen volgen en zal aanvullend onderzoek naar alternatieve vangmiddelen verrichten.