Gemeente Eindhoven


* collegebesluiten

17 maart 2008

Collegebesluiten
De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van 11 maart.
Subsidiëring Stichting Marathon Eindhoven 2008-2011 (MM) Het college heeft besloten de Stichting Marathon Eindhoven een subsidie te verstrekken voor de periode van 2008 tot 2011. Naast een continuering van het contract tot 2007 is dit tevens bedoeld om de marathonorganisatie te professionaliseren.

Het evenement heeft inmiddels een dergelijke omvang dat draaien op vrijwilligers niet meer verantwoord is. Daarbij wordt het belang van de marathon voor onze stad steeds groter. Niet alleen levert het een belangrijke bijdrage aan de breedtesport, het aantal lopers in Eindhoven en omgeving is explosief gestegen, maar het evenement heeft ook een belangrijke toegevoegde waarde voor het imago van Eindhoven als sportstad en het bereiken van onze doelstellingen op het gebied van citymarketing. Side Events EC Swimming 2008 (MM)
Eindhoven wil als gaststad van de EK Zwemmen 2008 uitdrukkelijk haar ambities uitdragen. Dit internationale evenement is bij uitstek middel om onze stad wereldwijd te promoten. Daarnaast wil de stad door het organiseren van een aantal side-events het EK zwemmen ook onder de aandacht brengen van de Eindhovenaren en hen zowel actief als passief laten genieten van dit topsportevenement.

Daarom is besloten tot een aantal side-events zoals bijvoorbeeld city-dressing, het aanlichten van de fontein en de waterbollen, het plaatsen van bloembakken en het organiseren van het EK Bommetje. Deze events zorgen ervoor, kan inmiddels vastgesteld worden, dat het EK Zwemmen nog meer gaat leven bij de stad en haar inwoners.
Uitvoeringsprogramma Groen (MF)
Eindhoven heeft groene ambities. Een openbare ruimte met veel groen, met een goede kwaliteit, heeft immers een positief effect op de mens, de economie en de natuur. De basis daarvoor is een aantrekkelijke woon- en werkomgeving met een hoogwaardige groenstructuur met daarin passende functies.

Eindhoven is momenteel groener dan de vier grootste Nederlandse steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) en is zelfs de groenste gemeente van de grote steden in Brabant (Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg) op basis van de oppervlakte van het groen in de stad. De gemeente wil dat een groot deel van de inwoners Eindhoven ook ziet als groene stad, dat ze tevreden zijn over het groen, de bomen en de parken en dat de inwoners ook daadwerkelijk recreëren in het landelijke gebied.

Om dat te versterken zal de gemeente niet alleen aan de slag gaan met het opkrikken van de basiskwaliteit van het groen, maar ook nieuwe projecten ontwikkelen waarin groen een belangrijke rol speelt. Om dat te kunnen realiseren is een extra financiële impuls nodig voor de komende 4 jaar.
Ruimte voor bomen (MF)
Bomen dragen in hoge mate bij aan het groen in de stad. Ze bepalen niet alleen het straatbeeld, maar hebben ook een kwalitatieve betekenis voor de stad en haar bewoners op het gebied van gezondheid, leefbaarheid , ecologie en economie. In een stad met een hoge dynamiek hebben bomen het moeilijk en vragen om bijzondere en voortdurende zorg.
Om dit op een goede manier te realiseren, is de visie âRuimte voor bomenâ ontwikkeld. Dit bomenbeleid richt zich niet zozeer op de kwantiteit van de bomen, maar vooral op een hogere kwaliteit van het bomenbestand. Dit bomenbestand moet een duurzame bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit en het groene imago van Eindhoven.

Op vijf terreinen gaat Eindhoven daarvoor aan de slag:
- boomstatus (hoe belangrijk is een boom)
- boomstructuur (plek van de boom in de omgeving)
- boomeffectrapportage (gevolgen van (bouw-of inrichtings)activiteiten op de bomen)

- richtlijnen (voor aanleg; juiste soort op juiste plek en beheer en onderhoud)

- regelgeving en handhaving (bestemmingsplannen, kapverordening en boswet)
Uitvoering baggerplan (MF)
Eindhoven wil graag een goede waterkwaliteit en inrichting van de beken, vijvers en het kanaal. De waterbodems zijn hiervoor mede bepalend. De bedoeling is dat de waterbodems in 2015 van goede kwaliteit zijn. Hiervoor is in 2005 is een gemeentelijk baggerplan vastgesteld. Inmiddels is onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor een bijdrage in de kosten door derden. Daaruit blijkt dat het waterschap een bijdrage levert aan de kosten voor een aantal wateren dat gebaggerd moet worden. Het waterschap zorgt sowieso voor het baggeren van de Dommel.

Daarnaast blijkt uit nader onderzoek dat de noodzaak om bepaalde wateren op korte termijn te baggeren, niet zo hoog is. Dit geldt voor het Eindhovens Kanaal, de vijvers Puttensedreef en de grote vijver Hanevoet.

In 2008 staat het baggeren op de planning van de vijvers in het Stadswandelpark (in uitvoering), de Bonifaciusvijver en de vijvers bij de Parklaan.
Baggeren waterpartijen Parklaan (MF)
De waterkwaliteit van de waterpartijen in de Parklaan is niet voldoende en er zijn klachten geweest over vervuiling en stank. Omdat de waterpartijen veelal van particulier eigendom zijn, die grenzen aan gemeente-eigendom was het onduidelijk wie verantwoordelijk was voor het beheer en onderhoud.

Door achterstallig onderhoud is het slib vervuild en zijn duikers en stuwtjes in verval geraakt. Daarom gaat de gemeente samen met de eigenaren de kwaliteit verbeteren. De kwaliteit van het water moet weer goed worden, het aangezicht fraaier, de lozing op de riolering moet beëindigden, het onderhoud moet gemakkelijker worden en er worden afspraken gemaakt over het onderhoud en beheer in de toekomst. De afspraken zullen worden vastgelegd in een overeenkomst.

Er wordt onderzocht of het waterschap het beheer en onderhoud van de waterpartijen over wil nemen.
Bedrijventerreinbehoefte gemeente Eindhoven (MF) In 2005 hebben Eindhoven en aantal randgemeenten het zogenaamde BOR-convenant gesloten (BOR betekent Bestuurlijk Overleg Randgemeenten; red.). Hierin is afgesproken dat de randgemeenten Eindhoven zullen helpen bij het lenigen van de woningnood en de behoefte aan bedrijventerrein. Eerder werd becijferd dat er buiten het grondgebied behoefte was aan 250 hectare bedrijventerrein. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er tot 2030 behoefte is 300-350 hectare bedrijventerrein in de hele regio Eindhoven.

De gemeente Eindhoven wil ruimte creëren, met name voor hoogwaardige technologiebedrijven die het imago van Brainport verstevigen. Momenteel zijn zes BOR-locaties in ontwikkeling. Hoewel de gemeente Eindhoven een strakke planning wil hanteren, zal het nog enige tijd duren voor de eerste kavels kunnen worden bebouwd. Eindhoven zet in op zuinig ruimtegebruik en een goed onderhoud van bestaande bedrijventerreinen. Verder komt er een onderzoek naar hoe bedrijventerreinen groter dan vijf hectare er in de toekomst uit moeten zien.
NV Wonen boven Winkels opgericht (MF)
De gemeente Eindhoven en Woonbedrijf hebben het voornemen samen een NV Wonen boven Winkels Eindhoven op te richten. Deze NV probeert in vier jaar tijd 100-120 wooneenheden boven winkels te realiseren. Het gaat om etages die nu leegstaan. Deze werkwijze heeft twee belangrijke voordelen: er komt meer woonruimte beschikbaar en de leefbaarheid en sociale veiligheid van (met name) de binnenstad wordt erdoor vergroot.

Het project kost ruim 7 miljoen euro. De gemeente en Woonbedrijf leggen ieder anderhalf miljoen in. Het resterende bedrag is afkomstig van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlands gemeenten (SVN).
Inburgering in 2008 toegankelijk voor iedereen (HMD) De gemeente Eindhoven wil inburgeren in 2008 toegankelijker maken. Het gemeentelijk beleid is dat het makkelijker moet zijn om in te burgeren en dat iedereen moet kunnen inburgeren . Er komt een breder aanbod voor meerdere doelgroepen. Dit zorgt ervoor dat meer gemotiveerden direct aan de slag kunnen met een inburgeringstraject én daarmee dus eerder actief kunnen participeren in de stad.
De gemeente Eindhoven doet een aanbod aan (1) inburgeringsplichtigen, (2) inburgeringsbehoeftigen met motivatie en (3) generaal pardonners. Daarnaast is de gemeente verplicht een aanbod te doen aan asielgerechtigden en geestelijk dienaren. Er komt wel een aantal criteria die waarborgen dat er een aanbod komt voor mensen die het het hardste nodig hebben en voor de mensen waar investering daadwerkelijk loont in vergelijking tot de opbrengsten.

Aanbod inburgering in wijk
Mensen die moeten inburgeren kunnen dichtbij huis in de wijk terecht voor een inburgeringstraject. Het aantal locaties is uitgebreid. Zo zijn er onder meer leslocaties in Stratum, Woensel (drie locaties), De Bennekel, Doornakkers Strijp (twee locaties) en Centrum (twee locaties). Het hangt af van het taalniveau van de persoon die moet inburgeren op welke van de volgende locaties het traject gevolgd kan worden: Ster College (ROC Eindhoven), Agens, Capabel Taal en Stavoor.

Verlaging drempel om in te burgeren
De drempel om in te burgeren wordt verder nog verlaagd door:
- de eigen bijdrage pas achteraf te laten betalen (bij de personen die het inburgeringsexamen halen, wordt de eigen bijdrage dan dus kwijtgescholden);

- de aanvraagprocedure te vereenvoudigen;
- de flexibele instroommogelijkheden zonder wachttijden;
- én de mogelijkheid om gebruik te maken van tijdelijke kindplaatsen wanneer structurele opvang nog niet voorhanden is. Kinderdagverblijf ât Parelbosch uit Eindhoven biedt deze kindplaatsen aan.
Het inburgeringsloket dat vanaf 2 april te vinden is in het Stadskantoor helpt klanten hierbij op weg.

Verder vindt de gemeente de rol van werkgevers van EU-burgers en kenniswerkers van groot belang . De gemeente Eindhoven ziet een belangrijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid van de werkgevers bij de inburgering van haar werkgevers en gaat daarom met werkgevers in overleg.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail