TROS

StoneSansAfdeling Marketing & Communicatie

Hilversum, 17-03-2008

Televisie

RADAR

Uitzending maandag 17 maart0000,0000,DDDD

Nederland 1 - 20.30 uur

StoneSansDRINKWATER
BEVAT TEVEEL LOOD

StoneSans

Diverse kranen die in Nederlandse bouwmarkten verkocht worden bevatten teveel lood en nikkel. In enkele gevallen wordt de norm voor zelfs met tien tot vijftien keer overschreden. Dit kan leiden tot serieuze gezondheidsrisico's zoals verminderde hersenontwikkeling bij kinderen en allergische reacties bij mensen met een nikkelallergie. Dit blijkt uit onderzoek van het gerenommeerde onderzoeksbureau TUV, in opdracht van het TROS-consumentenprogramma RADAR.

RADAR legde de onderzoeksresultaten voor aan Harvardprofessor Phillippe Grandjean, expert op het gebied van de effecten van schadelijke stoffen op de hersenontwikkeling. Hij concludeerde onder andere het volgende: "Zelfs de kleinste hoeveelheden lood kunnen een serieus effect hebben op de hersenontwikkeling. We zouden ernaar moeten streven om al het lood uit de kranen te bannen."

Het is goed mogelijk om kranen zonder lood te produceren, in de studio reageert KIWA de certificerende instantie. Enkele van de onderzochte kranen hebben het KIWA-keurmerk maar zaten toch boven de norm.

Meer informatie via de website: www.trosradar.nl