Senternovem


12-03-2008 | Nieuw IEA Implementing Agreement 4E van start

Nederland mede-oprichter nieuw Implementing Agreement voor efficiënte elektrische apparaten (4E: efficient electrical end-use equipment)

De IEA Governing Board heeft in haar vergadering van 12 maart 2008 het voorstel voor een nieuwe Implementing Agreement voor efficiënte elektrische apparaten goedgekeurd. Direct na de vergadering hebben de Nederlandse en Deense vertegenwoordigers in de Governing Board het Agreement ondertekend; daarmee is dit Implementing Agreement opgericht. Andere landen die waarschijnlijk het Agreement zullen ondertekenen zijn Australië, Frankrijk, Japan, Korea, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zwitserland.

Elektrische apparaten zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van het energieverbruik. In de afgelopen (tientallen) jaren hebben verschillende landen in de wereld beleid ontwikkeld om energiebesparingen bij elektrische apparaten te realiseren, bijvoorbeeld energielabels en minimum efficiency eisen. Het besparingspotentieel is voor elektrische apparaten is groot; internationale samenwerking en coördinatie zijn belangrijk voor effectieve implementatie van maatregelen. Het opgerichte Implementing Agreement voor efficiëntie elektrische apparaten (4E: efficient electrical end-use equipment) vervult daartoe een functie als platform om ervaringen uit te wisselen en afstemming van beleid te bevorderen.
4E richt zich op apparaten die een belangrijk deel van het elektriciteitsverbruik voor hun rekening nemen zoals elektrische motoren en verlichting en op apparaten in groeimarkten, zoals set-top boxen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan standby. Voor deze apparaten worden aparte projecten (Annexen) opgezet. De bestuursvergaderingen (ExCo) van de Implementing Agreement vervullen de platform functie. De eerste bestuursvergadering is gepland op 14 en 15 april 2008 in Parijs.
Contact

Hans-Paul Siderius
SenterNovem
E-mail: Hans-Paul Siderius