Ingezonden persbericht


Laatste kans inschrijving randenregeling Brabant (ARB)

Het inzaaien is inmiddels al weer volop in gang gezet op de Brabantse akkers en weilanden. De openstelling van de aanmeldingen voor de randenbeheerregeling Actief Randenbeheer Brabant 2008 (ARB) sluit eind maart. Boeren die geïnteresseerd zijn in de aanleg van een bufferstrook op hun akkers of weilanden kunnen zich nog aanmelden. Wees er dus nog snel bij!

Gemakkelijk verdiend
Bij actief randenbeheer voor gras- en bouwland moet de ondernemer langs een watervoerende sloot een bufferstrook in stand houden. Op die strook mag geen bemesting met natuurlijke mest of kunstmest plaatsvinden. Beweiden en maaien is wél toegestaan. Daar staat voor grasland een vergoeding van 30 eurocent per strekkende meter voor. Voor bouwland is dat zelfs 60 eurocent. Dat komt neer op een vergoeding van 750 euro per hectare op grasland en zo'n 1500 euro op bouwland. De boer draagt actief bij aan schoner (sloot)water, meer biodiversiteit en een beter imago van de sector. De bedragen zijn gebaseerd op compensatie van het productieverlies en de beheerskosten van de strook.

Soepele regeling
De randenregeling heeft voor iedereen voordelen. Boeren hoeven er veelal niets aparts voor te doen. Zeker op grasland is randenbeheer gemakkelijk toe te passen. Percelen leveren langs de slootranden minder op, waardoor juist daar randenbeheer een goede keuze kan zijn. De randen blijven gewoon aangemerkt als agrarisch land en mogen beweid worden. De voordelen wegen veruit op tegen de beperkte lasten die de boer ondervindt van de strook. Om grote onkruiddruk te voorkomen mag de boer sinds 2008 de rand maximaal twee keer per jaar maaien, na de verschralingsperiode van drie jaren. Slootmaaisel moet binnen 14 dagen worden afgevoerd, maar dit wijkt niet veel af van de Keur. Redenen genoeg dus om mee te doen!

Snel aanmelden
Afgelopen januari heeft Dienst Regelingen in het kader van deze regeling 320.000 euro uitgekeerd aan deelnemende boerenbedrijven. In totaal staat de randenteller momenteel al op 950 kilometer. Het is echter nog mogelijk om zich op de valreep aan te melden. Binnenkort sluit namelijk de inschrijvingstermijn voor dit jaar. Deelnemende boeren kunnen voor die tijd ook nog eventuele extra meters opgeven. Aanmelden kan via het waterschap (zie website van het waterschap). Meer informatie staat ook op de website www.randenbeheerbrabant.nl.

Project Actief Randenbeheer Brabant is een gezamenlijk initiatief van de provincie Noord-Brabant, de waterschappen Brabantse Delta, Aa en Maas, De Dommel en Rivierenland en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).

Ingezonden persbericht