Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Meer kinderen uit Oud-West in eigen buurt naar school

17 maart 2008

Vorige week werden de resultaten bekend van de vragen die aan het digitale bewonerspanel Oud-West zijn gesteld over de basisscholen in Oud-West te weten: het Winterkoninkje, Annie MG Schmidt, De Kinkerbuurt, De Waterkant, De Vlinderboom en de Leonardo da Vinci. Hieruit blijkt dat het percentage leerlingen dat in eigen buurt naar school gaat, is gestegen van 55 naar 70 procent. Portefeuillehouder Jeugd en Educatie Yvonne Lammers is blij met deze toename.

Veertig procent van de 875 panelleden deed mee aan de vragen.

Resultaten

Van de respondenten met kinderen heeft 10% nog geen kind op de basisschool, 18% wel en 25% zit niet meer op de basisschool.

Zeven van de tien leerlingen gaan momenteel naar een basisschool in Oud-West; drie van de tien naar een basisschool buiten Oud-West.

De nabijheid (43%) van een school en de sfeer op school (42%) worden als belangrijkste redenen genoemd om voor een bepaalde basisschool te kiezen.

Afspiegeling van de buurt

Verder vindt 63% dat de leerlingenpopulatie op school een afspiegeling van de buurt zou moeten zijn. En vindt 73% dat de school zoveel mogelijk gemengd van samenstelling zou moeten zijn. Overigens zijn dit ook de uitgangspunten van de politiek en de schooldirecties. Kijk verder op: www.oudwest.amsterdam.nl/digitale bewonerspanel

Reactie portefeuillehouder Jeugd en Educatie

Portefeuillehouder Jeugd en Educatie, Yvonne Lammers: "Het onderzoek is niet helemaal representatief. Maar ik ben in ieder geval blij met deze resultaten. Die passen goed in het beeld dat de stadsdeelmonitor hiervan geeft, waarvan de resultaten morgen worden gepresenteerd. Ook vind ik het prettig om te lezen dat bewoners het beleid ondersteunen om segregatie tegen te gaan en dat ook zij van mening zijn dat de school een afspiegeling van de buurt moet zijn."

"Ik vind de opmerking van de ouders dat iedereen recht heeft op kwalitatief goed onderwijs, heel belangrijk. Dat moeten we meer benadrukken in de discussie hierover. Daarnaast gaan we wel verder werken aan de beeldvorming. Immers, uit de resultaten blijkt dat de maatregelen niet bij iedereen goed vallen vooral niet bij "toekomstige" ouders. Dat betekent dat wij nog beter moeten informeren en voorlichten!"