Times New RomanPERSBERICHT
EENVANDAAG

'AMERIKANEN SCHONDEN RECHTSHULPVERDRAG'

De Amerikaanse opsporingsdiensten hebben onrechtmatig gehandeld in de zaak van Henk Orlando Rommy, alias de Zwarte Cobra. Dat schrijft minister van Justitie Hirsch Ballin in een brief aan Rommy's advocaat Mark Teurlings. Dit alles blijkt uit een reportage van EénVandaag. In de brief stelt de minister dat de Amerikanen, ondanks een door Nederland afgewezen rechtshulpverzoek, tóch opsporingshandelingen op Nederlands grondgebied hebben verricht. Het gaat hierbij om het gebruik van telefoonopnames die vanaf Nederlands grondgebied zijn gevoerd. Dit is in strijd met de Nederlandse wetgeving omdat hiervoor een rechtshulpverzoek vereist is. Rommy zit mede op basis van deze telefoonopnames een straf van 20 jaar uit in de Verenigde Staten.

In de brief schrijft minister Hirsch Ballin: "Het voorval in de zaak Rommy betreft een incident, en is als zodanig betreurenswaardig."

Mark Teurlings, advocaat van Henk Rommy, is woedend dat de minister de ongeoorloofde praktijken van de Amerikanen in de zaak van zijn client afdoet als 'een incident'. Teurlings in EénVandaag: "Telefoontaps die zijn verricht op Nederlands grondgebied zijn onrechtmatig. Dat is jammer, maar een incident, zeggen ze. Maar mijn cliënt hangt daar wel 20 jaar voor."

Regeringspartij PvdA noemt de handelswijze van de Amerikanen "kwalijk". PvdA-woordvoerder Justitie Ton Heerts in EénVandaag: "Dat is nogal wat. De Amerikanen verzoeken om rechtshulp wat door Nederland wordt afgewezen. Nu blijkt dat de Amerikanen wel degelijk iets hebben gedaan wat naar Nederlands recht niet hoort."

Advocaat Teurlings wil dat minister Hirsch Ballin actie onderneemt en meer doet dan 'het standpunt kenbaar maken aan de Amerikanen'. Hij wordt hierin gesteund door de PvdA. Heerts in EénVandaag: "In de brief schrijft de minister 'dit is een incident, we moeten daar nog eens goed naar kijken'. Dat vind ik kwalijk, en dan zegt hij; op ambtelijk niveau doen we daar ook wat aan. Ik weet niet of dat wel genoeg is."

Heerts wil dat de Amerikanen de Nederlandse wet respecteren: "In Nederland geldt toch het Nederlands recht. Daar hebben de Amerikanen zich ook aan te houden. Wij moeten de Amerikanen respecteren maar zij moeten niet denken dat ze als grootste land van de wereld alles kunnen maken."

Uitzending maandag 17 maart 2008 om 18.15 uur op
Nederland 1

Voor meer info (