Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt Vietnamese mededingingsautoriteit

17 mrt 2008 | Minister Koenders heeft vandaag in Hanoi een half miljoen euro steun toegezegd voor een periode van drie jaar aan de Vietnamese mededingingsautoriteit VCAD.

De VCAD is verantwoordelijk voor het opstellen en naleven van mededingingswetgeving en de bescherming van consumentenbelangen. Ook doet het onderzoek naar antidumping en subsidies. Vietnam wil de Nederlandse kennis over mededinging als voorbeeld nemen. Het versterken van de Vietnamese mededingingsautoriteit past goed in de verbreding van de ontwikkelingsrelatie die Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) nastreeft in Vietnam.

Samen met zijn collega Heemskerk (Buitenlandse Handel) en een economische missie van vijftig Nederlandse bedrijven bezoekt Koenders deze week Vietnam. Op de eerste dag van het bezoek spraken beide ministers met vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Pham Gia Khiem. Tijdens deze bijeenkomst werd de verbreding van de ontwikkelingsrelatie besproken, waarbij het accent meer komt te liggen op economische samenwerking, armoedebestrijding en verbetering van het ondernemingsklimaat. Ook werd de mensenrechtensituatie aangekaart en is gesproken over corruptiebestrijding en goed bestuur. Koenders en Heemskerk spraken ook met respectievelijk de minister van Planning en Investeringen Vo Hung Phuc en de minister van Industrie en Handel Vu Huy Hoang. Koenders sprak daarnaast met Vietnamese parlementariërs over onder andere duurzame economische ontwikkeling, de positie van etnische minderheden en democratie. Heemskerk gaf een toespraak over maatschappelijk verantwoord ondernemen op een bijeenkomst van Vietnamese bedrijven.

De Nederlandse bedrijven zaten vandaag ook niet stil. De hele dag vonden gesprekken plaats tussen het meegereisde bedrijfsleven en potentiële zakenpartners in Vietnam. Deze week worden een aantal concrete overeenkomsten ondertekend. Zo waren Koenders en Heemskerk vandaag aanwezig bij de ondertekening van een Memorandum of Understandig door de Rabobank met VBARD, de grootste bank van Vietnam. In de toekomst willen beide banken samenwerken bij de financiering van met name Vietnamese landbouwbedrijven.

Meer informatie


* Klik hier voor meer informatie over het bezoek van minister Koenders aan Vietnam


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl