Woonbond


17-03-2008

Onderzoek naar meer transparantie op de woningmarkt

Minister Vogelaar (WWI) heeft de Tweede Kamer toegezegd te zullen onderzoeken hoe de transparantie op de woningmarkt kan worden verbeterd. Die toezegging deed zij woensdag 12 maart bij de discussie over de Huisvestingswet. Het was een van de vier voorstellen van de SP om de toewijzing van woningen te verbeteren.

De SP deed de voorstellen op grond van eigen onderzoek naar de hoogte van de inschrijfkosten voor woningtoewijzingssystemen. De partij deed op basis daarvan vier voorstellen om de toewijzing van woningen te verbeteren. Inschrijfkosten moeten worden afgeschaft, woningen dienen verplicht via één systeem te worden aangeboden, er moet transparante informatie over het aanbod zijn en corporaties dienen bij de woonruimteverdeling verplicht samen te werken. Ook de CU wil dat huurders die een woning zoeken duidelijke informatie krijgen over het beschikbare aanbod. Allemaal goed nieuws, want de Woonbond bepleit dit al jaren.

Verder was de PvdA voor een leegstandsbelasting op huurwoningen. In gemeenten met tekorten aan bepaalde woningtypes en wachtlijsten daarvoor komt het namelijk toch voor dat sociale huurwoningen leegstaan. De PvdA riep CDA, CU en VVD - de initiatiefnemers van een wet om kraken te verbieden - op ook aandacht te besteden aan het leegstandsprobleem. De SGP verzocht de minister in aanvulling daarop om onderzoek naar dit verschijnsel in gemeenten en provincies. Vogelaar zegde dit toe en gaf aan in dat onderzoek nader in te gaan op de toename van het aantal leegstaande woningen, de definitie van leegstand, de instrumenten om het te bestrijden, de oorzaken ervan en de mogelijke transformatie van leegstaande kantoorpanden tot woonruimte.