Gemeente Best

Actiedag handhaving in Naastenbest

17-03-2008

Met grote tevredenheid kijkt de gemeente terug op de handhavingsactie die op dinsdag 11 maart jl. in de wijk Naastenbest gehouden is. Tijdens deze actie is namelijk gebleken dat veel zaken gewoon gebeuren volgens de wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld het aanlijnen van honden. Goed gedrag werd op deze dag dan ook door de gemeente beloond met bonbons of een roos. Maar daarnaast zijn er ook een aantal aandachtspunten uit de actie naar voren gekomen.

De actie
Tijdens de actie in de wijk Naastenbest is gecontroleerd op een aantal punten, zoals bijvoorbeeld op milieuwetgeving, bouwvergunningen en regels vanuit de Algemene Plaatselijke verordening. Hierbij kan gedacht worden aan: het niet zorgvuldig omgaan met bouw- en sloopafval, asbest of zaken zoals zwerfvuil, hondenpoep en het dumpen van afval.

Tijdens de actie is een aantal zaken opgevallen:

Bouw en bestemming
In het gemeentelijke bestemmingsplan Naastenbest is vastgelegd welke gebouwen in de wijk zijn toegestaan en op welke wijze deze gebruikt mogen worden. Tijdens de actie bleek dat aanbouwen aan de achterzijde van de woning aandacht verdienen. Bij een aantal bewoners was namelijk enige onduidelijkheid over de regels rondom het plaatsen van dakkapellen.

Toezicht openbaar gebied
Ook is er extra tijd besteed aan de kleine ergernissen in de wijk. De wijkbrigadiers van de politie hebben in de wijk bijvoorbeeld gekeken naar het verkeer rondom de scholen.

(brand)veiligheid gebruik
Alle bedrijven in Best zijn in het verleden gecontroleerd op het punt (brand)veiligheid. Voordat een gebruiksvergunningen door de gemeente wordt verleend, dienen alle belangrijke voorzieningen van het bedrijf in orde te zijn. Tijdens de aktie van afgelopen week bleek dat er bij bedrijven meer aandacht moet zijn voor het onderhouden van deze veiligheidsvoorzieningen. Zo werden bijvoorbeeld niet altijd de vluchtwegen vrijgehouden.

Milieu
Tijdens de milieucontrole is onder andere aandacht besteed aan het lozen van vethoudend afvalwater afkomstig uit ruimtes waar voedingsmiddelen bedrijfsmatig worden bereid. Hierbij kan gedacht worden aan horecabedrijven. Om te voorkomen dat het gemeenteriool van Best dichtslibt door aankoekend vet moeten deze bedrijven afvalwater eerst door een slibvangput en vetafscheider leiden voordat dit geloosd mag worden in het vuilwaterriool.

Bij drie horeca bedrijven is geconstateerd dat de slibvangput en vetafscheiders niet tijdig waren geleegd. Deze overtreding is van zodanige aard dat hiervoor bestuursdwang is toegepast om deze zo spoedig mogelijk te laten ledigen. Deze ondernemers staan de komende jaren onder extra toezicht met betrekking tot de afvoer van afvalwater.

Drank- en Horecavergunning
Horecagelegenheden waar alcohol wordt geschonken en verkopers van alcoholhoudende drank moeten volgens de wet een vergunning hebben. Deze vergunning wordt verleend door de gemeente. Bij twee bedrijven is geconstateerd dat de vergunning niet actueel is of niet getoond kon worden tijdens de controle.

Verstrekkers van alcohol zijn verplicht te controleren of jongeren die drank willen kopen oud genoeg zijn (16 jaar voor zwak-alcoholhoudende drank en 18 jaar voor sterke drank).

---


* Meer nieuws