Gemeente Bussum

Bussum blijft pleiten voor betere herindeling

De gemeente Bussum legt zich niet neer bij het advies van de provincie Noord-Holland voor een fusie tussen Bussum, Naarden, Muiden en Weesp. Op maandag 17 maart stond de herindeling van de Gooi en Vechtstreek op de agenda van Provinciale Staten. De uitkomst daarvan was dat de provincie de G4 adviseert.

"Ik betreur dit advies" stelt burgemeester Schoenmaker. "De provincie heeft een moeilijk te begrijpen voorkeur voor de variant met vier gemeenten. Moeilijk te begrijpen omdat de provinciale bestuurders kiezen voor een variant die geen totaaloplossing biedt voor de problemen in onze regio. Wij zien die problemen ook" betoogt Schoenmaker, "maar dit lost niets op, we leggen ons hier dan ook niet bij neer. We willen uiteraard wel graag meedenken over een betere fusievariant".

Bij de statencommissievergadering van vorige maand pleitte Schoenmaker al voor nieuw overleg: "Als alle Gooise gemeenten nog eens samen om de tafel gaan, dan moeten we toch tot een haalbare herindeling kunnen komen. Helaas had de provincie daar toen geen oren naar."

"Ik vind het ronduit jammer dat de provincie de uitkomst van onze volksraadpleging niet zwaarder heeft laten meewegen. Daaruit bleek dat er in Bussum geen draagvlak is voor de G4" aldus Schoenmaker. Hij doelt hiermee op de uitslag van de FusiePeiling. Met deze bindende peiling vroeg de gemeenteraad van Bussum in 2007 naar de mening van de Bussumers over een mogelijk samengaan van twee of vier gemeenten. 96,4% van de stemmers gaf daarin aan niets te zien in een G4.

Nu het provinciaal advies bekend is, gaat Den Haag zich nog over dit onderwerp buigen. Als dit tot een wetsvoorstel leidt dan zullen de Tweede en Eerste Kamer voor eind 2009 een besluit nemen.