Gemeente Urk

Urker inzamelaars goedzooi en oud papier tekenen contract met ROVA

Om de inzameling van kringloop en oud papier en karton te professionaliseren heeft ROVA de gemeente Urk het afgelopen jaar een aantal voorstellen gedaan om de inzameling van goedzooi (herbruikbare goederen) en oud papier te verbeteren. In overleg met de buurtverenigingen de Zaandbinkies, de Brug, Buveno ´94 en de Vormt, de stichting Ontmoeting die het oud papier inzamelen en stichting Waypoint (Kringloopwinkel Ebed Melech) is het gekomen tot een meerjarencontract waar alle partijen blij mee zijn. Deze contracten zijn afgelopen maandag 17 maart 2008 ondertekend op het gemeentehuis te Urk.

De gemeente Urk heeft ROVA (mede) verantwoordelijk gesteld voor de afvalinzameling op Urk. Net als de overeenkomst met de milieustraat zijn ook deze nieuwe overeenkomsten opgesteld aan de hand van standaardcontracten en -tarieven die ROVA ook gebruikt bij inzamelaars binnen andere (bij ROVA aangesloten) gemeenten.

Wethouder Kramer is blij dat er nu een overeenkomst ligt. De gemeente Urk is zeer te spreken over de samenwerking met de diverse partijen in de afgelopen jaren. Met deze overeenkomst wordt die samenwerking verder geprofessionaliseerd in de komende jaren. Formeel sluit ROVA de contracten met de diverse organisaties omdat ROVA verantwoordelijk is voor de uitvoering van de afvalinzameling op Urk Wethouder Kramer is bij de ondertekening aanwezig omdat de gemeente de eindverantwoordelijkheid blijft houden.

Kringloopwinkel Ebed Melech

Kringloopwinkel Ebed Melech van Stichting Waypoint krijgt vanaf nu een reële vergoeding voor haar bijdrage in de afvalscheiding. De gemeente Urk bespaart op iedere ingezamelde kilo goedzooi die niet als restafval in de grijze container terecht komt. De vergoeding betaalt zich dus voor een belangrijk deel vanzelf terug. Goedzooi Preventie van afval is de beste manier om te besparen in de kosten. Dit contract en de extra vergoeding dragen bij aan de continuïteit van Ebed Melech voor de komende jaren. Dit is niet alleen goed voor het milieu en een goede afvalscheiding. Ebed Melech wordt veel bezocht door Urker huishoudens met een kleine portemonnee, die zo goedkoop aan goede spullen kunnen komen. Tevens levert Ebed Melech een positieve bijdrage aan het reïntegratietraject van ex-verslaafden zoals georganiseerd door Waypoint.

Voor wat betreft de inzameling van goedzooi is het van belang dat alle Urkers beseffen, dat ze alleen na overleg met Ebed Melech daar bruikbaar goedzooi kunnen brengen. Het is absoluut niet de bedoeling dat ze spullen of grof afval bij Ebed Melech buiten voor de deur zetten. Alle spullen die Ebed Melech als afval afvoert naar de milieustraat van Kramer kost Ebed Melech geld. Net als andere bedrijven en alle burgers dient Ebed Melech het poorttarief van de milieustraat te betalen.

Inzameling oud papier en karton

Op de blauwe containers (voor oud papier en karton) na blijft de wijze van inzamelen voorlopig nog grotendeels gelijk aan vorig jaar. Stichting Ontmoeting en de vier buurtverenigingen blijven de inzameling verzorgen en behouden gewoon hun vergoeding per ingezamelde ton oud papier. Stap voor stap zullen het komende jaar een aantal logistieke veranderingen worden doorgevoerd, waar de burgers over het algemeen weinig van zullen merken. Tot nader bericht blijven de inzameldagen en -routes op de achterkant van de afvalwijzer 2007 ook in 2008 van toepassing. Wel is het bij de blauwe containers van belang dat ze elke maand geledigd worden, dus ze kunnen ook in de zomervakantie worden aangeboden. Burgers die de afvalwijzer niet meer hebben kunnen een kopie opvragen bij het Serviceportaal van de gemeente Urk, telefoon 0527-689868.


* 08.016 Toespraak wethouder Kramer Kringloop OPK contracten.doc (32 KB)