Gemeente Leidschendam-Voorburg


Veiliger Prinsensingel-Heuvelweg open

17 maart 2008 - Wethouder Eppe Beimers (beheer openbare ruimte, verkeer en vervoer) van Leidschendam-Voorburg heeft vandaag/maandagmiddag 17 maart de geheel vernieuwde Prinsensingel en Heuvelweg officieel geopend. Rijdend op een antieke fiets nam de wethouder het fietspad bij de rotonde op de Prinsensingel in gebruik.

De reconstructie van de Prinsensingel, de Heuvelweg en een gedeelte van de Graaf Willem de Rijkelaan was noodzakelijk. Het wegdek verkeerde in zeer slechte staat en de wegindeling was sterk verouderd. Met dit project zijn de gedeeltelijk dubbele rijbanen met fietsstroken vervangen door enkele rijbanen voor gemotoriseerd verkeer en veilige vrijliggende fietspaden.

De T-splitsing van de Prinsensingel bij de Heuvelweg en de Graaf Willem de Rijkelaan is omgevormd tot een bochtconstructie die doorgaand verkeer via Prinsensingel-Heuvelweg leidt. De kruising halverwege de Prinsensingel heeft plaats gemaakt voor een rotonde waarop fietsers voorrang hebben. De verkeersveiligheid voor kwetsbare verkeersdeelnemers is het uitgangspunt geweest bij het ontwerpen van de nieuwe situatie.

Meeliften

De gemeente heeft bij het uitvoeren van de reconstructie extra werkzaamheden laten meeliften. Zo is de openbare verlichting vervangen en zijn de zes bushaltes langs het traject verhoogd zodat ouderen, mindervaliden, ouders met kinderwagens en rolstoelgebruikers voortaan probleemloos kunnen in- en uitstappen.

Tevens zijn enkele maatregelen uit het Waterplan Leidschendam-Voorburg meegenomen: steile walkanten van waterpartijen zijn omgevormd tot flauw aflopende natuurvriendelijke oevers en op drie plaatsen zijn duikers, waterverbindingen onder de weg, vervangen door exemplaren met een grotere capaciteit ter bevordering van de doorstroming van het water.

Aannemer KWS Infra b.v. uit Rotterdam heeft ruim een jaar nodig gehad om de totale klus te kunnen klaren. De totale kosten van het project bedragen ongeveer twee miljoen euro. Stadsgewest Haaglanden heeft hiervoor subsidie verstrekt.