Gemeente Rotterdam

Nr. 12
14 maart 2008

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 17 maart t/m 23 maart 2008

Wethouder Schrijer aanwezig bij Veilig Ondernemen Katendrecht Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op maandag 17 maart om 11.30 uur aanwezig bij de Ondernemersbijeenkomst Veilig ondernemen Katendrecht. Locatie: Z&M Lunchroom, Delistraat 48-50. Alle ondernemers zijn voor deze bijeenkomst uitgenodigd, ook de grotere bedrijven zoals Provimi, Codrico en Karwei. De bijeenkomst heeft als doel om de veiligheid van ondernemers, medewerkers en de klanten te verbeteren. Yvonne Trip van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam geeft een toelichting geven over het 'Veilig Ondernemen'. (Voor meer informatie: projectleider Sociaal Economisch Programma Katendrecht, Simone Hagen, tel. 010 - 291 6011 of 06 - 2110 5018)

Wethouder Bolsius werkt mee aan sorteeranalyse huishoudelijk restafval Maandag 17 maart van 12.00 tot 12.30 uur werkt wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) mee aan een sorteeranalyse van het Rotterdamse huishoudelijk restafval bij Roteb, Giessenweg 14. Het afval wordt met de hand gesorteerd in verschillende componenten waaronder glas, papier, textiel, apparaten, klein chemisch afval en kunststof. De vorige sorteeranalyse was in 2003. Nu moet blijken of het beter/slechter gaat met afvalscheiding. (Voor meer informatie: Roteb, Dorine de Koning, tel. 010 - 267 8382)

Wethouder Kaya verricht aftrap jongerencampagne Eenheid is Kracht Op maandag 17 maart om 13.00 uur verricht wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) de aftrap van de jongerencampagne Eenheid is Kracht op het Plein Nova College - Monfort. De campagne duurt twee weken en heeft als doel diversiteit te promoten en jongeren weerbaarder te maken tegen discriminatie. De naam van de campagne is Taste the flavours of Rotterdam! (Voor meer informatie: Eenheid is Kracht, Sergio Belfor, tel. 06 - 1062 8886)

Wethouder Karakus opent symposium 'Allergeenarm Bouwen en Wonen' Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) opent maandag 17 maart om 13.30 uur het symposium 'Allergeenarm Bouwen en Wonen' in Zaal Staal, aan het Beursplein 33. Allergeenarme woningen zijn woningen die een aantal bouw- en installatietechnische aanpassingen hebben. Niet alleen het ontwerp, ook de inrichting van de woningen is anders. Door deze gezonde omstandigheden hebben kinderen met allergisch astma minder last van hun aandoening. GGD Rotterdam-Rijnmond organiseert het symposium, met als doel afspraken te maken die leiden tot meer gezonde woningen. (Voor meer informatie: GGD Rotterdam-Rijnmond, Josine van den Bogaard, tel. 010 - 433 9302. U wordt gevraagd zich bij binnenkomst aan te melden.)

Wethouder Geluk opent stageleercentrum 'Overtref Jezelf' Onderwijswethouder Leonard Geluk opent op maandag 17 maart om 16.30 uur het stageleercentrum 'Overtref Jezelf' aan de Sandelingstraat 80. Twintig vmbo-leerlingen van het Nova college op Rotterdam-Zuid kunnen de komende jaren rekenen op één-op-één coaching door studenten van de Hogeschool Rotterdam. Het doel is door persoonlijke coaching ervoor te zorgen dat de leerlingen hun mbo-diploma niveau 3 of 4 halen en vervolgens een hbo-diploma. (Pact op Zuid, Carolien van Eykelen, tel. 010 - 417 3168)

Burgemeester Opstelten neemt jubileum boek 125 jaar gastvrijheid in Rotterdam in ontvangst Burgemeester Ivo Opstelten neemt op maandag 17 maart 2008 om 17.00 uur het eerste exemplaar van het jubileumboek '125 jaar gastvrijheid in Rotterdam' in de Burgerzaal van het stadhuis in ontvangst. Het boek wordt uitgegeven naar aanleiding van het 125-jarige bestaan van Koninklijk Horeca Nederland. Voor Rotterdam is gekozen omdat 125 jaar geleden hier de eerste horecavereniging 'De Vergunning' werd opgericht. De horecaondernemers sloegen de handen in één om samen te werken tegen de overheid, die het schenken van dranken aan banden wilde leggen. (voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Edmond Messchaert, tel. 010 - 417 9119 of 06 - 5324 8021)

Wethouder Baljeu neemt rapport van het BurgerPanelRotterdam in ontvangst Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) neemt maandag 17 maart om 18.00 uur het rapport 'Als u begrijpt wat de gemeente bedoelt' van het BurgerPanelRotterdam in ontvangst. De overhandiging vindt plaats tijdens een presentatie van het BurgerPanel in de Centrale Bibliotheek, aan de Hoogstraat 110. De presentatie gaat over de begrijpelijkheid en actualiteit van de schriftelijke publiekscommunicatie van de gemeente Rotterdam. Het BurgerPanelRotterdam toetst kritisch en onafhankelijk de beleving van de Rotterdammers wat betreft de dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Het panel wil hiermee een positieve bijdrage leveren aan het leefklimaat in de stad. (Voor meer informatie: Publiekszaken, Willy Groenewold, tel. 010 - 417 2629)

Burgemeester Opstelten opent Unicef Wereldwaterdag Burgemeester Ivo Opstelten opent op dinsdag 18 maart om 9.30 uur de Unicef Wereldwaterdag in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Coolsingel te Rotterdam. Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins Willem Alexander is hierbij aanwezig en zal tijdens de conferentie spreken over het belang van Water en Sanitatie. Jaarlijks sterven miljoenen kinderen als gevolg van slechte hygiëne, vervuild drinkwater en gebrek aan sanitaire voorzieningen. Goede sanitatie is daarom van levensbelang. De Verenigde Naties hebben 2008 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Sanitatie. In dit belangrijke jaar organiseert Unicef, in samenwerking met the Netherlands Water Partnerschip (NWP) en Aqua for All, rond Wereldwaterdag een conferentie. (Voor meer informatie: afd. Externe Betrekkingen Bestuursdienst Rotterdam, mevr. R. van den Ende, tel. 010 - 417 2882)

Burgemeester Opstelten en wethouder Bolsius bij start Nationale Boomfeestdag Burgemeester Ivo Opstelten en wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) zijn op woensdag 19 maart aanwezig bij de start van de Nationale Boomfeestdag. In Rotterdam wordt het feestelijke startschot gegeven voor de aanplant van 2008 bomen in 2008. In het Groenjaar 2008 krijgt de stad een groene impuls en wordt het belang van bomen en ander groen onder de aandacht van de jeugd gebracht. Om 10.00 uur planten burgemeester Opstelten in aanwezigheid van minister Verburg van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit de eerste bomen op het dak van het nieuwe HSL-tracé aan de Van der Duijn van Maasdamweg te Rotterdam. (Voor meer informatie: Gemeentewerken, projectleider Boomfeestdag 2008, Jolien Spelt, tel. 010 - 289 0139)

Wethouder Kriens aanwezig bij netwerkbijeenkomst Schiebroek doet mee! Op woensdag 19 maart van 15.45 tot 16.30 uur is wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) aanwezig bij de netwerkbijeenkomst Schiebroek doet mee! in Kookstudio25, Dovenetelstraat 25. Deelgemeente, woningcorporaties en zorgaanbieders hebben samen met bewoners en organisaties een sociale aanpak gemaakt voor Schiebroek. Tijdens het voorbereiden en nuttigen van een maaltijd in de kookstudio spreekt wethouder Kriens met de deelnemers over de thema's van Schiebroek doet mee!: de participatie van allochtone vrouwen, ouderen en jongeren en het benutten van de openbare ruimte in Schiebroek. (Voor meer informatie: deelgemeente Hillegersberg / Schiebroek, Monica Nandoe, tel. 010 - 461 5565)

Wethouder Bolsius levert 1e fase "Rode Loper" Brede Hilledijk op Woensdag 19 maart om 16.00 uur verricht wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) de officiële handeling voor de oplevering van de 1e fase van de "Rode Loper" aan de Brede Hilledijk op Katendrecht. Daarmee start de aanleg van een wandelpad tussen metrostation Rijnhaven en Katendrecht. Het wandelpad is een initiatief van bewoners van Katendrecht en moet zorgen voor een betere en mooiere entree van de wijk. (Voor meer informatie: Katendrechtse Bewonersorganisatie, Ben van de Wevering, tel. 010 - 484 2743)

Wethouder Harbers spreekt tijdens VNO-NCW Rotterdam bijeenkomst Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) spreekt op woensdag 19 maart om 17.00 uur tijdens een Kringbijeenkomst van VNO-NCW Rotterdam. De bijeenkomst staat in het teken van de bereikbare overheid en duurzaam ondernemen. Hoe kan de gemeente Rotterdam zich faciliterend opstellen richting ondernemers? Voor de economie van de stad is het bedrijfsleven van cruciaal belang. Als het gaat om duurzaam ondernemen spreekt de wethouder over het Rotterdam Climate Initiative; het ambitieuze klimaatprogramma om de CO2 uitstoot te halveren in de Rotterdamse regio. Duurzaam ondernemen kan bijdragen aan kostenbesparingen en imagoverbetering voor ondernemers. VNO-NCW Rotterdam maakt deel uit van het ondernemersnetwerk VNO-NCW West, het ondernemersnetwerk in Noord- en Zuid-Holland. Het netwerk behartigt de belangen van het bedrijfsleven in de regio. De Kringbijeenkomst vindt plaats bij Auto Hoogenboom aan de Aploniastraat 14 in Rotterdam. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie, Odie van Eupen, 010 - 417 38 35 of 06 - 5107 4786)

Wethouder Geluk neemt deel aan debat 'Vadertje Stad' Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) neemt op woensdag 19 maart van 20.00 tot 21.30 uur deel aan een debat in Arminius, aan het Museumpark 3. Vadertje Stad is het eerste debat in de reeks waarin aan de hand van twee concrete cases - de Rotterdamse opvoeddebatten en het actieprogramma 'Ieder kind wint' - de vraag aan de orde komt of het streven naar consensus over Rotterdamse opvoedregels en het preventief ingrijpen in de jeugdzorg voorbeelden zijn van een nieuwe vorm van paternalisme. De debatreeks De stad als laboratorium is georganiseerd in samenwerking met NRC Handelsblad en bestaat uit drie delen: Vadertje stad (19 maart), De segregatiekloof (17 april) en Kunnen wij het maken? Nou en of! (21 mei). (Voor meer informatie: Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, Dennis Happee, tel. 010 - 433 5833)

Wethouder Geluk opent Praktijkschool Roteb Lease
Onderwijswethouder Leonard Geluk opent donderdag 20 maart om 11.00 uur de Praktijkschool van Roteb Lease, Kleinpolderplein 5. In deze praktijkschool worden mbo-scholieren opgeleid voor de techniek- en automobielbranche. Zij gaan één dag in de week naar school en werken vier dagen in de praktijk: de service en het onderhoud van de ruim 3000 bedrijfswagens van Roteb. (Voor meer informatie: Roteb Lease, Hans Ploeger, tel. 010 - 267 8615 of ID4it, Willem Bikker, tel. 06 - 2294 5652)

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam