European Union



Brussel, 17 maart 2008

Danuta Hübner: Nederland en België moeten nu grensoverschrijdende projecten met een langetermijnvisie opzetten

Danuta Hübner, Europees commissaris voor Regionaal beleid, gaat vandaag naar Antwerpen om het startschot te geven voor het samenwerkingsprogramma Vlaanderen-Nederland 2007-2013. Hieruit kan in totaal 190 miljoen euro steun worden verleend aan nieuwe grensoverschrijdende projecten. Samen met Patricia Ceysens, de Vlaamse minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel, en Maria van der Hoeven, de Nederlandse minister van Economische Zaken, zal de commissaris spreken met belanghebbenden uit de regio.

Voorafgaand aan haar bezoek zei mevrouw Hübner: "Grensoverschrijdende samenwerking werpt in beide grensstreken nu al vruchten af. Zowel bedrijven, scholen, ontwikkelingsorganisaties, musea als overheidsinstanties hechten er veel waarde aan om samen oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke problemen. Maar nu is er behoefte aan ambitieuzere projecten om het concurrentievermogen op de lange termijn in stand te houden."

Lancering van het nieuwe programma

In Antwerpen zal Danuta Hübner de officiële start van het nieuwe samenwerkingsprogramma Vlaanderen-Nederland 2007-2013 bijwonen. Zij zal de programmapartners ertoe aanzetten om strategische projecten te bedenken en uit te werken waarmee de steeds dringender wordende problemen in deze dichtbevolkte regio kunnen worden aangepakt: vervoersknelpunten, opwekking en verbruik van duurzame energie, bescherming van natuurlijke hulpbronnen en verbetering van de luchtkwaliteit.

Het budget voor het programma "Grensregio Vlaanderen-Nederland" bedraagt 190 miljoen euro en de Gemeenschap draagt daaraan 95 miljoen euro bij uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO), een toename van 16% ten opzichte van de periode 2000-2006. Voor 2007-2013 zijn er ambitieuze doelstellingen vastgesteld rond drie prioriteiten: economische ontwikkeling, milieu en mensen (zie MEMO/08/165). Dit programma volgt op de Interreg-programma's voor 1990-1993, 1994-1999 en 2000-2006.

Slotsymposium Procesindustrie 2010 over de toekomst van de chemie

In Turnhout, niet ver van Antwerpen, vindt vandaag het slotsymposium plaats van de Actie Procesindustrie 2010, waarin de chemie in de 21e eeuw centraal staat. De chemische industrie in deze regio kampt in België en Nederland met soortgelijke problemen: een slechte naam en een tekort aan gekwalificeerd personeel. Daarom was er een Interreg-project opgezet om de toekomst van de chemische industrie veilig te stellen. Dit project is in 2005 gestart met deelname van bedrijven in de verwerkende industrie, overheidsinstanties voor economische ontwikkeling en onderwijsautoriteiten aan beide zijden van de grens. Het project omvatte:

o kenniscentra waar Vlaamse en Nederlandse bedrijven gebruik kunnen maken van geavanceerde apparatuur voor het opleiden van hun personeel en het testen van materialen;

o gezamenlijke campagnes om studenten te winnen voor natuurwetenschappelijke studies. Voor het basisonderwijs was er een campagne "Mooi en Cool met Chemie" waarbij de leerlingen zelf aan de slag konden om bijvoorbeeld haargel en badzout te maken;

o seminars waarop docenten en onderwijsautoriteiten lesprogramma's konden opzetten om in te spelen op de behoeften van de procesindustrie.

De projectpartners ontvingen 660 250 euro uit het Interreg-initiatief en droegen zelf 2 076 600 euro (waarvan 764 600 euro uit de privésector) aan de projectactiviteiten bij.

Achtergrond

Het programma Grensregio Vlaanderen-Nederland is bedoeld voor de Belgische provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg en de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Grensoverschrijdende samenwerking tussen deze regio's heeft een lange traditie. Nog voor er Europees geld speciaal voor grensoverschrijdende activiteiten beschikbaar was, werd hier al samengewerkt in het kader van de Benelux.

In de programmeringsperiode 2000-2006 ontvingen meer dan 160 projecten financiële steun van het Interreg-initiatief voor grensoverschrijdende samenwerking. Een aantal van die projecten zijn inmiddels beëindigd, andere bevinden zich in de laatste fase en bereiden een slotevenement voor.

Beide regio's zullen ook uit EFRO-programma's geld ontvangen. Vlaanderen investeert 498,4 miljoen en Zuid-Nederland 190 miljoen (MEMO/07/259). Ook het Europees Sociaal Fonds steunt projecten in deze regio's.

Voor meer informatie zie http://www.europawerkt.be.