Informatieavond Leonardoschool voor hoogbegaafde kinderen


AMSTERDAM, 20080306 -- Om te onderzoeken of en hoeveel interesse er is om voor hoogbegaafde kinderen in de regio Amsterdam Leonardoscholen op te richten, zal op 17 maart 2008 in de Vrije Universiteit een informatieavond worden gehouden voor geïnteresseerde ouders, leerkrachten, schoolbesturen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijke en culturele instellingen.

Onderzoek en ervaringsgegevens wijzen uit, dat veel hoogbegaafde kinderen problemen krijgen binnen het reguliere basisonderwijs. Dit kan variëren van onderpresteren en een hekel ontwikkelen aan school en aan leren, tot aan lichamelijke en psychische klachten. Een aantal mensen haakt op termijn zelfs helemaal af en volgt geen enkele vorm van onderwijs meer.

Het is dan ook niet makkelijk om binnen het reguliere basisonderwijs hoogbegaafde kinderen goed te begeleiden. Zij begrijpen zaken veel sneller dan de gemiddelde leerling, denken en leren meestal op een andere manier (topdown) en hebben een ontwikkelingsvoorsprong van jaren. Onderzoek van het CBO te Nijmegen heeft dan ook uitgewezen, dat deze leerlingen gebaat zijn bij een onderwijsprogramma dat aansluit bij hun capaciteiten en dat gedeeltelijk of volledig buiten de reguliere groep wordt gegeven.

Leonardoscholen zijn echter geen aparte scholen. Het zijn klassen die verbonden zijn aan reguliere scholen, maar waar de leerlingen een groot deel van de week een eigen leerprogramma volgen. Te denken valt aan Engels (vanaf 4 jaar) en Spaans (vanaf 8 jaar), science, informatica, communicatie, filosofie, leren leren, leren ondernemen, taal en rekenen/wiskunde op eigen niveau, natuurprojecten, wereldoriëntatie, brede aandacht voor kunst, cultuur en sport, Leonardotijd (onderzoek binnen eigen interessegebieden).

Gewerkt wordt met kleine groepen van maximaal 16 leerlingen. Methodes worden voornamelijk als bronnenboeken gebruikt en de eigen laptop is het belangrijkste hulpmiddel bij het leren. Naast groepsleerkrachten worden diverse lessen door vakspecialisten gegeven. Ook de maatschappelijke omgeving (bedrijfsleven e.d.) wordt veelvuldig ingeschakeld voor gastlessen, zowel in als buiten de school. Het Leonardo onderwijs is niet naar binnen, maar naar buiten gericht.

Het Leonardoconcept betekent een doorgaande lijn voor hoogbegaafden en wordt na de basisschool doorgetrokken op een Leonardocollege. Dit kan beschouwd worden als een stroming binnen een bestaand VWO met een eigen onderwijsprogramma. Veel leerlijnen van de Leonardoschool lopen door op het Leonardocollege. Het niveau van het onderwijs op het Leonardocollege zal liggen op HBO/universitair niveau. Samenwerking met een universiteit ligt dan ook voor de hand.

Bij de realisatie van de Leonardoschool en het Leonardocollege wordt het bedrijfsleven nadrukkelijk betrokken. Er ligt voor het bedrijfsleven dan ook een groot belang: optimale ontwikkeling van getalenteerde jongelui in de eigen regio en de mogelijkheid om met hen kennis te maken via stages en onderzoekstrajecten.

In Venlo is begin september 2007 de eerste Leonardoschool in Nederland van start gegaan. De eerste ervaringen van ouders en kinderen zijn erg positief. Momenteel lopen er op een twintigtal plaatsen in geheel Nederland gesprekken over nieuw op te richten scholen.
De informatieavond zal worden verzorgd door Jan Hendrickx, voorzitter van de Stichting Leonardoscholen Nederland.

Locatie: De Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, 1081 HV te Amsterdam. (de zaal is KC-07)
Aanvang om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
Aanmelden kan via de Yahoo mailgroep groups.yahoo.com/group/leonardo-amsterdam
Je kunt daar lid (member) van worden zodat je op de hoogte gehouden wordt van de ontwikkelingen. Als lid kun je je inschrijven voor de informatieavond.

Een andere mogelijkheid om je aan te melden is via email naar leonardo.amstelveen@gmail.com
Andere informatieavonden over de Leonardoscholen zijn onder andere:
11 Maart Doetinchem
12 Maart Gouda.

Verdere informatie is te verkrijgen via de beide sites van de Leonardostichting: www.leonardostichting.nl en www.leonardoschool.nl





Ingezonden persbericht