Persuitnodiging symposium 'Kansen voor Kenniswerkers'

06/03/2008 09:14

UWV

UWV Regio Noord en Stenden hogeschool, locatie Emmen, nodigen u van harte uit om deel te nemen aan het symposium 'Kansen voor Kenniswerkers' dat op 17 maart a.s. wordt georganiseerd op de Kenniscampus Emmen. Staatssecretaris A Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is één van de sprekers op het Symposium. Hij is zeer betrokken bij de doelgroep 45-plussers, waarop Kansen voor Kenniswerkers zich richt. De Staatssecretaris neemt het eerste exemplaar van het boek Kansen voor Kenniswerkers in ontvangst.

Van 13.15-13.30 uur hebt u de gelegenheid om in gesprek te gaan met de Staatssecretaris en andere sprekers. Vriendelijk verzoek om vooraf aan te geven of u hiervan gebruik wilt maken bij Marjanne de Groot (marjanne.degroot@uwv.nl).

Het programma voor het symposium vindt u in de bijlage.

Achtergrond

'Kansen voor Kenniswerkers' helpt hoogopgeleide 45-plussers weer aan een baan.

UWV regio Noord en Stenden hogeschool (voorheen Hogeschool Drenthe) zijn in 2006 een pilot gestart om hoogopgeleide 45-plussers in de regio Drenthe weer aan de slag te helpen. In dit traject, 'Kansen voor Kenniswerkers', is ruim 75% van de deelnemers uitgestroomd naar een betaalde baan, óf is gestart als zelfstandig ondernemer. Daarmee is het traject een groot succes. Op maandag 17 maart organiseren UWV en Stenden hogeschool een symposium over 'Kansen voor Kenniswerkers'. Doel is om de opgedane kennis in de pilot zo goed mogelijk te delen en te verspreiden. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is één van de sprekers op het symposium. Hij is zelf zeer betrokken bij de groep werklozen van 45 jaar en ouder.

De basis voor het succes van 'Kansen voor Kenniswerkers', ligt in de samenwerking tussen UWV en Stenden hogeschool. UWV selecteert - als opdrachtgever in het traject - de hoogopgeleide werklozen, die voor het traject in aanmerking komen. Uitgangspunt is dat zij allemaal een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dat wil zeggen dat ze al langere tijd werkloos zijn. 'Kansen voor Kenniswerkers' richt zich bovendien vooral op 45-plussers.

Na de selectie volgt een assessment bij de hogeschool. In het assessment wordt vastgesteld waar de kracht van de deelnemer zit en hoe die kan worden versterkt. De pittige (bij)scholing die hierop volgt duurt maximaal zes maanden. De eerste weken staan vooral in het teken van 'empowerment'. Deelnemers stellen een Persoonlijk Ontwikkelings Plan op en nemen deel in 'leernetwerken'. Daarbij worden ze gecoacht. Zo krijgen de deelnemers weer zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het programma structuur en leert het de deelnemers om weer verantwoordelijkheid te nemen voor hun toekomst. Zo worden zij geacht netwerkgesprekken aan te gaan met bedrijven en voor hun eigen stageplek te zorgen. Het beoogde resultaat is dat deelnemers passend werk vinden óf een eigen bedrijf starten. In ieder geval bestaat de afronding van het traject uit het uitvoeren van een consultancyopdracht bij een bedrijf. Het succes van de pilot in Drenthe was aanleiding om ook op andere plekken in Nederland soortgelijke activiteiten te starten. In Gelderland startte een traject in februari 2007. Inmiddels is Kansen voor Kenniswerkers opgenomen in het reguliere re-integratieaanbod.

Zie ook: www.kansenvoorkenniswerkers.nl en www.talent45plus.nl





http://kansenvoorkenniswerkers.nl


Noot voor de redactie:

Noot (